Liczba wyników: 9200
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Praktykowanie jogi nidra - rodzaju treningu uważności - może poprawić sen, funkcje poznawcze, uczenie się i pamięć nawet u osób, które ćwiczą krótko.
Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS), najczęstsze zaburzenie żołądkowo-jelitowe, może być spowodowany... grawitacją
Osoby z poważnymi chorobami psychicznymi prawie dwukrotnie częściej zmagają się z wielochorobowością fizyczną.
U osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i otępienia jest wyższe niż u pozostałych.
Sprawdzono związek między wydajnością w pracy i nawykami związanymi ze stylem życia wśród japońskich pracowników. Jak ustalono, niewystarczająca ilość snu była dominującym czynnikiem wpływającym na wydajność pracy u mężczyzn i kobiet. Na drugim miejscu znajdował się brak regularnych ćwiczeń i spożywania posiłków późnym wieczorem. Odkryto też, że mężczyźni częściej niż kobiety mieli nawyki związane ze stylem życia, które wpływały na wydajność w pracy.
Osoby zakażone Covid-19 są również w grupie zwiększonego ryzyka zaburzeń rytmu serca, takich jak migotanie przedsionków, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.