Liczba wyników: 5131
Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety
Badanie z udziałem ponad 8 tysięcy uczestników wykazało, że ci, w rodzinach których ktoś chorował na cukrzycę, cechują się o 26 proc. wyższym ryzykiem wystąpienia stanu przedcukrzycowego.
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i wcześniejszej śmierci.
Stosowanie leku przeciwcukrzycowego metforminy przed rozpoznaniem COVID-19 wiąże się ze znacznym spadkiem ryzyka śmierci u pacjentów z cukrzycą typu zarażonych koronawirusem.
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Pacjenci z ostrą niewydolnością serca mają niemal dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci, jeśli zachorują na COVID-19, w porównaniu do innych chorych.
Praktykowanie medytacji ma związek z niższym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Śmiech ma związek ze zdrowym funkcjonowaniem naczyń krwionośnych, przekonują badacze z University of Maryland. Jak się wydaje, śmiech powoduje rozszerzenie tkanki tworzącej wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych, śródbłonka, dzięki czemu lepszy jest przepływ krwi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami