Liczba wyników: 2676
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Cukier z brzozy, lukrecja, olej kokosowy… Sprawdź, co jeszcze może być zdrowe dla zębów. Poznaj stomatologiczne super-foody i nadzieje naukowców. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi codziennego szczotkowania zębów.
Wydaje się być czymś zupełnie naturalnym, że rodzice muszą zmagać się z zazdrością występującą u swoich dzieci. Z drugiej strony, poruszając taki temat mamy na myśli zwykle raczej… kilkulatki. Życie jednak pisze swoje scenariusze – może zatem okazać się, że zazdrosnym dzieckiem jest już dorosły człowiek. Jaki może być przedmiot takiego uczucia i jak sobie z tym wszystkim poradzić?
Osoby starsze, które żyją w nieszczęśliwym małżeństwie, odznaczają się zwiększonym ryzykiem chorób serca. Bardziej narażone są kobiety.
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Zdarza się, że w czasie pracy musimy załatwić prywatną sprawę lub wyjść z firmy wcześniej. Na takie zdarzenia pracodawcy patrzą raczej niechętnie. Jak można regulować tego typu sytuacje, aby nie wprowadzać zbędnej biurokracji i utrzymać płynną organizację pracy w firmie?
Sezon na grypę rozpoczął się na dobre. Choroba jest łatwo zaraźliwa i szybko się rozprzestrzenia. Stanowi bardzo uciążliwą dolegliwość i na kilka, a nawet kilkanaście dni może zupełnie wyłączyć z normalnego funkcjonowania. Poznaj fakty i mity o grypie.
Lato to nie tylko czas urlopów i pięknej pogody, to również okres, w którym możemy cieszyć się wielką różnorodnością warzyw i owoców będących naturalnym źródłem witamin i mikroelementów. Jedną z witamin, którą znaleźć możemy w większości warzyw i owoców jest niezwykle cenna dla naszego organizmu witamina C.
Tłuszcze nasycone wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m. in. chorobami serca, ale okazuje się, że nawet zwiększona ich ilość w diecie nie stanowi takiego zagrożenia jak węglowodany.
Pod hasłem "Nie jest jeszcze za późno" obchodzony jest 19 listopada Światowy Dzień Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc (POChP). To schorzenie, które nieodwracalnie uszkadza płuca jest już trzecią przyczyną zgonów na świecie. O Przewlekłej Obturacyjnej Chorobie Płuc niewiele wiemy, a tymczasem można jej skutecznie zapobiegać, a wcześniej wykrytą objąć odpowiednią terapią.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami