Liczba wyników: 5036
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Osoby, które często jedzą owoce, częściej deklarują dobre samopoczucie psychiczne i rzadziej odczuwają objawy depresji niż pozostali.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.
Tryptany, powszechnie przepisywana grupa leków na migrenę, mogą być także przydatne w leczeniu otyłości. W testach na otyłych myszach codzienna dawka tryptanu powodowała, że zwierzęta jadły mniej i traciły na wadze.
Stan zapalny mózgu może łączyć ryzyko choroby Alzheimera z zaburzeniami snu, co oznacza, że możliwe jest wczesne wykrywanie otępienia i podejmowaniu działań zapobiegawczych.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Bieganie czy szybki marsz to nie jedyne sposoby na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Proste rutynowe czynności, w tym prace domowe, ogrodnictwo, gotowanie i dobra opieka nad samym/samą sobą, np. regularne branie prysznica, może korzystnie wpłynąć na zdrowie układu krążenia.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia