Liczba wyników: 14332
Miażdżyca to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych, których gwałtowny rozwój mogliśmy zaobserwować pod koniec XX wieku. Na skutek zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych dochodzi do zwężeń, co powoduje upośledzenie przepływu krwi i niedokrwienie zaopatrywanego przez nie obszaru (np. kończyny dolnej). W krańcowej postaci choroby może dojść do martwicy i konieczności amputacji kończyny. Miażdżyca bardzo często spowodowana jest cukrzycą.
Neuropharma - hiszpańska firma bio-farmaceutyczna, uzyskała zgodę od niemieckich środowisk naukowych i Komisji Etyki na rozpoczęcie pierwszej fazy badań klinicznych nowego leku, dającego nadzieję na postęp w leczeniu choroby Alzheimera.
Na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej odkryto, że ryzyko wystąpienia chorób psychicznych w latach poprzedzających rozwój stwardnienia rozsianego jest prawie dwukrotnie większe niż wśród ludzi bez tej choroby.
Zazwyczaj spędzamy w nich większą część dnia. Nieodpowiednio dobrane powodują choroby i dolegliwości stóp, które mogą prowadzić do poważnych problemów z kręgosłupem. Zadbajmy o to, aby obuwie zapewniało nam odpowiedni komfort.
Pacjenci z rakiem jelita grubego, którzy codziennie zażywali kwas acetylosalicylowy, byli o jedną czwartą mniej narażeni na śmierć z powodu choroby w porównaniu do osób nie stosujących tego leku.
Grupa amerykańskich badaczy odkryła, że psy są w stanie wykrywać obecność raka jajnika. Na University of Pennsylvania rozpoczęto szkolenie trzech czworonogów, które mają pomóc w diagnozowaniu choroby.
Po osiągnięciu wieku menopauzalnego kobiety stają się bardziej podatne na różne choroby serca. Warto pamiętać, że dolegliwości te stanowią one główną przyczynę zgonów w zachodnim świecie.
Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował 13 genów, które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Większość z tych genów nie była wcześniej kojarzona z chorobami serca, a ich odkrycie powinno pomóc opracować szereg nowych metod diagnozowania i leczenia tego rodzaju schorzeń. Badanie to, częściowo finansowane przez UE, zostało opublikowane w Nature Genetics.
Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.
Eksperci z Yale Cancer Center mówią, że osoby z III stopniem raka jelit, które regularnie jedzą orzechy, rzadziej doświadczają nawrotu choroby niż pozostałe osoby.