Liczba wyników: 2153
Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Tegoroczni laureaci nagrody Nobla w dziedzinie chemii to: Eric Betzig, Stefan W. Hell oraz William E. Moerner. Wyróżniono ich za stworzenie mikroskopu fluorescencyjnego o bardzo wysokiej rozdzielczości.
Osłabienie węchu to nie tylko niedogodność. Z badań wynika, że taki objaw może oznaczać wyższe ryzyko śmierci w ciągu najbliższych pięciu lat.
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego ogłosili odkrycie genu o nazwie AMPK, który może pomóc spowolnić proces starzenia się i pomóc ludziom osiągać długowieczność.
Liczba Polaków spędzających wakacje za granicą stale rośnie. Sprzyjają temu czynniki ekonomiczne i rosnąca konkurencyjność oferty dzięki nowym destynacjom i przewoźnikom. Polski turysta lata coraz częściej, wydaje na wakacje więcej pieniędzy i... robi większe zakupy na lotnisku.
Regularne jedzenie pistacji może pomóc uchronić się przed cukrzycą. Dotyczy to także osób, u których proces rozwoju tej choroby jest w toku.
Starsi ludzie, którzy regularnie przekraczają w swojej diecie zalecaną ilości kalorii, mogą być bardziej narażeni na utratę pamięci i łagodne zaburzenia poznawcze niż osoby spożywające mniej kaloryczną żywność.