Liczba wyników: 6405
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Konieczność izolacji w zwiazku z epidemią COVID-19 jest coraz powszechniejsza. Pozostawanie w „czterech ścianach" w samotności lub towarzystwie niewielkiej grupki tych samych osób, ma wpływ na nasz stan emocjonalny. Co robić, by zmniejszyć lęk i stres związany z przedłużającym się stanem ograniczonej mobilności i brakiem bezpośrednich kontaktów z szerszą grupą ludzi?
Pojawiają się informacje, że niektórzy ludzie w obawie przed zarażeniem się koronawirusem pozbywają się swoich zwierząt domowych. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia zapewniają jednak, że nie ma żadnych dowodów na to, by koty czy psy mogły przenosić chorobę.
Probiotyki, suplementy diety z zwartością prozdrowotnie działających bakterii, mogą mieć wpływ na nasz układ kostny. Jak pokazały badania, u starszych kobiet, które otrzymywały probiotyki, utrata masy kostnej zmniejszyła się o połowę w porównaniu seniorek przyjmujących placebo.
W przypadku podejrzenia infekcji koronawirusem konieczna jest czternastodniowa kwarantanna. Dlaczego taki okres jest najbezpieczniejszy, by zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa?
Nie ma znaczenia, jak długo było się otyłym - operacja bariatryczna w każdym przypadku jest skuteczna w walce o zdrowszą wagę.
Duże śniadanie o poranku to więcej spalonych kalorii i łatwiejsze zachowanie odpowiedniej wagi oraz niższe zmiany poziomu cukru we krwi.
Grypa sama w sobie jest bardzo nieprzyjemne i wyłącza z normalnego życia na co najmniej kilka dni. Problemy mogą się jednak nie skończyć w takim czasie - powikłania związane z tą chorobą są często bolesne i bardzo poważne.
Główny Inspektor Sanitarny wydał informację kierowaną do osób starszych. Zaleca w niej między innymi ograniczenie przebywania w miejscach publicznych, częste mycie rąk oraz dezynfekcję dotykanych powierzchni. Prezentujemy pełną treść informacji GIS.
Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami