Liczba wyników: 2255
Co czwarty Polak nie ma świadomości, jak poważną chorobą jest otyłość, a brak motywacji uważa za największą barierą w walce z nią. 38 procent społeczeństwa określa otyłość mianem choroby jedynie niekomfortowej. Tymczasem ponad połowa Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość a część z nich - taże na choroby powiązane z nadmierną masą ciała.
Fast food oraz niezróżnicowana dieta zabijają bakterie, które chronią m. in. przed otyłością, chorobami serca oraz nowotworami.
Zespół stresu pourazowego (Post-Traumatic Stress Disorder, PTSD) może spowodować przyspieszone starzenie, wynika z najnowszych badań.
Europa zmaga się z kryzysem otyłości o bardzo silnym natężeniu. Niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej zwiększają zarówno obwód talii, jak i koszty opieki zdrowotnej, informuje Światowa Organizacja Zdrowia.
Kora jabłoni zawiera substancję, która blokuje wchłanianie glukozy przez nerki. Nowy lek jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej terapii, ponieważ działa bezpośrednio na nerki.
Spożywanie substancji pochodzących ze stewii jest bezpieczne – orzekła Unia Europejska w 2011 roku. Mimo tego stewia, jak wszystko, co nowe, wciąż budzi kontrowersje.
Włoskie badania odkryły mechanizm odpowiadający za to, że nadmiar szkodliwego tłuszczu, takiego jak olej palmowy, może powodować cukrzycę w wyniku zniszczenia komórek beta trzustki, które produkują insulinę.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Dieta o dużej ilości kalorii pochodzących z węglowodanów wywołuje więcej problemów zdrowotnych niż brak aktywności fizycznej, alkohol czy palenie papierosów razem wzięte.
Utrata masy ciała jest związana z utratą gęstości kości u kobiet w średnim i starszym wieku, wynika z nowego badania USA.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami