Liczba wyników: 2317
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Bolesławem Samolińskim z Zakładu Alergologii i Immunologii Klinicznej Centralnego Szpitala Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Getta warszawskiego nie ma. Możemy wprawdzie dostrzec okruchy jego murów czy fragmenty bruku ulicznego, ale w swej istocie ta część miasta, warszawska dzielnica zamknięta, jest przed nami zakryta: ziemią, asfaltem, fundamentami nowych domów i niepamięcią. Jedynym obszarem, gdzie można jeszcze odnaleźć mieszkańców getta wraz z ich domami i ulicami, z ich życiem, cierpieniem i śmiercią, jest miejsce w naszej pamięci.
Inteligentna koszulka niczym uważny lekarz monitoruje zdrowie umysłu. Projektanci mają nadzieję, że ich wynalazek pomoże pacjentom z choroba afektywną dwubiegunową.
Biura podróży proponują różnorodne wycieczki i wczasy, które można kupić bez wychodzenia z domu – przez Internet. Przed decyzją o zakupie i opłaceniu wycieczki warto zapoznać się z kilkoma najważniejszymi zasadami, o których przypomina PayU, dostawca usług płatniczych.
Sposobem na osłabienie objawów choroby Parkinsona może być taniec, przekonują irlandzcy uczeni.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Choroby Parkinsona (World Parkinson's Day). Corocznie obchodzone święto ma na celu podniesienie świadomości na temat choroby Parkinsona i promowanie lepszego zrozumienia tej dolegliwości.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?
1 kwietnia, po długiej chorobie zmarła Barbara Piasecka-Johnson, jedna z najbogatszych kobiet na świecie, wdowa po Johnie Seward Johnsonie I.
Gruźlica pozostaje wciąż poważnym zagrożeniem zdrowotnym, o czym warto pamiętać tuż przed Światowym Dniem Walki z Gruźlicą. Każdego roku na świecie rejestruje się 8-9 milionów nowych zachorowań i 2 miliony zgonów z powodu tej zakaźnej choroby. Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że przy zachowaniu obecnego trendu, do 2015 r. niemal miliard ludzi zakazi się prątkiem gruźlicy, około 200 milionów zachoruje, a 35 milionów umrze z jej powodu.
Każdy z nas ma prawo do czerpania przyjemności z jedzenia. Powolne odkrywanie smaków jest najwyższą formą delektowania się potrawami. Takie podejście zostało wykreowane przez zwolenników slow food.