Liczba wyników: 4632
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Badania z udziałem ponad 46 tysięcy ludzi z całego świata pokazują, że wyższy poziom samotności dotyczy ludzi młodych, mężczyzn oraz osób ze społeczeństw „indywidualistycznych".
Covid-19 może wywoływać szereg zaburzeń psychiatrycznych i neurologicznych, w tym udar mózgu, psychozę i zespół przypominający demencję.
Sezon na jagody trwa (podobno nie brakuje ich w tym roku), na borówki niedługo się zacznie - a warto jeść te owoce, bo mają silne działania przeciwutleniające i pomagają zdrowo się starzeć.
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
Ludziom po 50-tym roku życia często są zagrożone niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego, ostrzegają badacze z Trinity College w Dublinie.
Starsze kobiety wydają się bardziej podatne na depresję i częściej długo się z nią zmagają.
Nowe badanie, że kiedy ludzie starsi idą spać samotni, smutni lub przytłoczeni, następnego ranka mają podwyższony poziom kortyzolu, hormonu stresu.
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.
Seniorzy inaczej, bardziej pozytywnie niż młodzi, reagują na smutek, czy samotność. Są też bardziej spokojni.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia