Liczba wyników: 5541
Naukowcy ocenili, że wiek nie ma wpływu na prawdopodobieństwo zakażenia SARS-CoV-2. Jednakże już rozwój objawów, postęp choroby i wskaźnik śmiertelności zależą od wieku.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, takim jak osłabienie wzroku, uszkodzenie nerwów i uszkodzenie nerek, mówią japońscy i brytyjscy uczeni.
Stosowanie suplementów z czosnkiem może powstrzymać odkładanie się zagrażających zdrowiu złogów w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Zachowanie dobrego poziomu aktywności fizycznej lub zwiększanie jej w średnim i starszym wieku wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, niezależnie od wcześniejszej ilości ćwiczeń lub obecności różnych chorób.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Miliony dzieci są wychowywane jedynie przez ich dziadków, mówią amerkyańscy eksperci. Osoby, które wychowują wnuki, stoją przed wyjątkowo trudnymi wyzwaniami, ale radzą sobie równie dobrze jak biologiczni czy adopcyjni rodzice.
Lęk, gniew, rozpacz, to naturalne emocje w stresujących chwilach. W warunkach pandemii jeszcze dodatkowo mogą być nasilone. Stąd uczeni radzą, jak lepiej można je regulować, by nie zniszczyć swojego zdrowia - nie tylko emocjonalnego, ale też fizycznego.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Ludzie nawet w dość złych okolicznościach patrzą na swoją przyszłość z optymizmem, zmienia się to nieco w późnej starości.