Liczba wyników: 6602
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Dla osób, które odziedziczyły geny zwiększające ryzyko otyłości, istnieje nadzieja na zachowanie zdrowszej wagi. W Tajwanie odkryto, że określone formy ćwiczeń są szczególnie skuteczne w zwalczaniu genetycznych uwarunkowań sprzyjających otyłości.
Zmiana klimatu daje się we znaki, ekstremalnie wysokie temperatury zostały odnotowane tej wiosny w Indiach i Pakistanie. Naukowcy m. in. z Uniwersytetu w Göteborgu przedstawiają ponury obraz pozostałych dekad XXI wieku. Szacują, że fale upałów będą się nasilać, dotykając każdego roku nawet pół miliarda ludzi. Mogą też prowadzić do niedoborów żywności, nadmiernych zgonów i napływu uchodźców, gdy osiągną poziom przekraczający możliwości tolerowania temperatur przez ludzki organizm. To jednak nie musi się zdarzyć, jeśli zostaną wprowadzone środki, które pozwolą osiągnąć cele Porozumienia Paryskiego, uważają badacze.
Od wieków ludzie praktykują medytację uważności, aby osłabić ból, teraz neuronaukowcy sprawdzili, czy i jak to naprawdę działa. Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego zmierzono wpływ uważności na doświadczanie bólu i aktywność mózgu.
Zmywanie stosu naczyń po długim dniu wydaje się być czymś dalekim od relaksu. Tymczasem to właśnie całkiem dobry sposób na zmniejszenie stresu.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Wszyscy pamiętamy stare filmy z liceum, w których dziwaczny, odizolowany nastolatek zakochuje się w najpiękniejszej dziewczynie w całej szkole. Film zaczyna się od przedstawienia dziewczyny, która nie wie nic o niezbyt popularnym bohaterze, ale pod koniec ona też się w nim zakochuje. To klasyczna formuła romantycznego obrazu. Jak uważają badacze z University of Missouri, takie relacje jednak najlepiej pozostawić jedynie w filmach...
W przypadku osób, które zaszczepiły się przynajmniej jedną szczepionkę przeciwko grypie, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu czterech lat było o 40 proc. niższe niż u nieszczepionych rówieśników.
Gdy wkraczamy w wiek emerytalny, większość z nas nie już tak bystra mentalnie jak kiedyś. Według eksperta z University of Alberta jednak znacząca część ludzi ma zdolność odwrócenia osłabienia umysłowego, które towarzyszą starzeniu się.
Pestycydy i metale ciężkie w glebie mogą szkodliwie oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy.