Liczba wyników: 5036
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
Żelazo sprzyja tworzeniu tkanki tłuszczowej w sercu i prowadzi do przewlekłej niewydolności serca u około pięćdziesięciu procent osób, które przeżyły zawał.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia