Liczba wyników: 13632
Trudno przecenić wpływ diety na nasze zdrowie i szanse na długie życie - od dawna jasne jest, że to, co nakładamy na talerz, bezpośrednio oddziałuje na nasz wygląd i samopoczucie. Od kilkudziesięciu lat zaś wybór jadłospisu przyprawia o ból głowy, bo kiedyś jadło się to, co było, a teraz to, na co ma się ochotę. Przy tym wszystkim przemysł spożywczy szuka oszczedności i dokłada do produktów przeróżne, nie zawsze zdrowe substancje. Nowe badania pokazują, że trzeba zmniejszyc ilość słodkich napojów i soków owocowych, jeśli chce się dłużej żyć.
Obecnie blisko trzy piąte dorosłych Polaków określa stan swojego zdrowia jako co najmniej dobry, w tym co szósty jest nim bardzo usatysfakcjonowany – wynika z sondażu CBOS. Niezadowolenie wyraża 13 procent ankietowanych, a prawie jedna trzecia ocenia swoje zdrowie jako takie sobie – ani dobre, ani złe. W ciągu ostatnich pięciu lat zwiększył się odsetek Polaków postrzegających stan swojego zdrowia jako co najmniej dobry, ubyło natomiast osób wyrażających niezadowolenie w tym względzie.
Siedzący tryb życia, nadwaga, brak ruchu, a nawet stres mogą być przyczynami powstawania zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa, powodujących dolegliwości bólowe, osłabienia kończyn, zaburzenia oddawania moczu czy nawet funkcji seksualnych. W zdecydowanej większości przypadków zamiana stylu życia, redukcja wagi, fizykoterapia pozwalają odzyskać zdrowie, jednak u części pacjentów, ze względu na stopień zaawansowania lub wielkość zmian zwyrodnieniowych, jedyną szansą na ratunek może być leczenie operacyjne. Z pomocą przychodzi nam medycyna XXI wieku oferująca bezinwazyjne zabiegi endoskopowe.
Wydaje się, że stosowanie zdrowej diety to coś naprawdę skomplikowanego. Quot capita tot sententiae (łac. ile głów, tyle zdań), więc trudno o konsensus w tej dziedzinie nawet wśród ekspertów. Sprawę utrudnia ponadto fakt, że istnieje ogromna liczba diet, z których każda wydaje się przydawać innych korzyści - dzięki jednej łatwiej schudnąć, inna zapewnia zdrowie serca, jeszcze inna pozwala dłużej zachować młody wygląd, etc. Najważniejsze, to nie dać się zwariować - kilka prostych zasad ułatwi decyzję.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Przewiduje się, że na całym świecie do roku 2050 nawet 152 miliony ludzi zachoruje na chorobę Alzheimera. Jak dotąd nie ma leków, które mogłyby w istotny sposób zapobiec rozwojowi tej formy demencji i odwrócić zaburzenia funkcji poznawczych. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że odpowiedni styl życia i dbanie o zdrowie naczyń krwionośnych ma korzystny wpływ na ogólną wydajność poznawczą. Okazuje się, że dobrostan psychiczny i osłabianie wpływu stresu, np. poprzez praktykowanie medytacji, może osłabić wiele czynników ryzyka choroby Alzheimera.
Istnieje dyskryminacja osób starszych w dziedzinie zdrowia i usług opiekuńczych - uważa AGE, Europejska Platforma Ludzi Starszych. Trzeba uznać, że zdrowie w podeszłym wieku stanowi produkt zdrowego stylu życia i, że ludzie w każdym wieku powinni mieć dostęp porad zdrowotnych i usług z zakresu profilaktyki. Poza tym, starsi ludzie powinni mieć uczciwą, równą możliwość skorzystania z leczenia i operacji, a w sytuacjach, gdy wymagają intensywnego wsparcia, jak np. domowa opieka lekarska, muszą być traktowani godznie i z odpowiednią wrażliwością.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.
Standard życia jest wyższy niż kiedykolwiek i ludzie żyją dłużej. Według Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) możemy teraz liczyć na 78 lat życia w porównaniu z 72 odnotowanymi w latach 80. XX w. Europejczycy dożywają również do nieco ponad 60 lat w dobrym zdrowiu i bez upośledzeń wpływających na codzienne zajęcia - według przygotowanego przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) raportu pt. "Zdrowie i opieka zdrowotna w zarysie: Europa 2010". Pytanie, jakie się pojawia, brzmi: czy ludzie mogą żyć w zdrowiu dłużej?
Niemal 1/3 ankietowanych pracowników nie pamięta, co robiła poprzedniego dnia w pracy. Ponad połowa pracowników polskich firm myśli o pracy, kiedy jest w domu, a aż 42,2% zdaje sobie sprawę, że ich obecny sposób działania zawodowego wpływa negatywnie na ich zdrowie. Wszechobecna multizadaniowość sprawia, że tracimy na nieefektywną pracę w konsekwencji blisko 1/3 dnia, a firmy częściej płacą swoim pracownikom nie za efektywnie wykonaną pracę, ale za bycie w stanie ciągłego rozproszenia – pokazały wyniki raportu „Praca, moc, energia w polskich firmach” opublikowanego przez firmę Human Power.