Liczba wyników: 3336
Rak jamy ustnej jest bardzo częstym złośliwym nowotworem, stanowi 4 proc. wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 2 proc u kobiet. Jakkolwiek wskaźniki wielu innych neoplazji zmniejszają się, te dotyczące wspomnianego raka rosną...
Zanim rozwinie się cukrzyca, występuje stan przedcukrzycowy - jeśli da się go rozpoznać, trzeba zareagować, by nie przerodził się w chorobę.
Onkolodzy przestrzegają przed piciem alkoholu. Ich zdaniem, już niewielkie dawki „czegoś mocniejszego" mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworów. Sięganie po alkohol w trakcie leczenia zaś oznacza osłabienie skuteczności leczenia choroby.
Kiedy to czytasz, połowa ludzi na ziemi cierpi z powodu bólu dziąsła. Może to oznaczać początek groźnego zapalenia przyzębia. Nieleczone prowadzi do paradontozy, w skutek której możesz stracić zęby, a drobnoustroje, przedostając się do krwi, wywołają inne poważne choroby. Poniżej prezentujemy 7 czynności, dzięki którym do tego nie dopuścisz.
Winogrona pomagają utrzymać ciśnienie krwi na niższym poziomie, więc są pomocne w profilaktyce nadciśnienia i chorób serca.
Nie jest łatwo trzymać się ustalonej diety, gdy wokół tyle pokus. Sklepowe półki uginają się od słodyczy, kuszą wystawy cukierni i krzykliwe reklamy restauracji. Poza tym w pewnych sytuacjach szczególnie trudno jest trzymać się ustalonego jadłospisu - zobacz, kiedy trzeba wykazać się silną wolą, by nie zniweczyć wysiłków odchudzania.
Infekcja jest jak bitwa tocząca się w naszym ciele. Aby wspomóc w niej organizm, odpoczynek może nie wystarczyć i konieczna będzie antybiotykoterapia. Pamiętaj jednak, że leki nie są obojętne dla organizmu, czasem mogą nieść skutki uboczne, powikłania lub po prostu nie zadziałać. Jak powinna wyglądać kuracja, by była maksymalnie skuteczna?
W przypadku oparzeń pomocna jest witamina D - jej wyższe dawki przyspieszają gojenie się skóry.
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Słodkie napoje są wszechobecne zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu i jakkolwiek nie wyparły kawy czy herbaty, stały się częstym składnikiem posiłków. Tymczasem okazuje się, że już dwa słodkie napoje tygodniowo oznaczają znacznie wyższe ryzyko cukrzycy.