Liczba wyników: 3049
Oliwka europejska zajmuje ważne miejsce w kulinarno-medycznej historii naszego kontynentu. Od dawna wykorzystywane są w obydwu dziedzinach owoce tego drzewa, ale warto wiedzieć, że także wyciąg z liści może być użyteczny w lecznictwie.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), ponad 3 miliony przypadków śmierci na całym świecie jest spowodowanych szkodliwym działaniem alkoholu.
Dotychczas sądzono, że niewielkie dawki popularnego niesteroidowego leku przeciwzapalnego mogą uchronić przed pewnymi poważnymi problemami z układem sercowo-naczyniowym. Z nowych badań wynika zaś, że kwas acetylosalicylowy nie tylko nie zmniejsza ryzyka zawałów czy udarów, ale też może wywołać pewne szkody.
Odra to silnie zaraźliwa choroba zakaźna wywoływana przez wirus odry (Measles virus, MeV) należący do rodzaju Morbillivirus i rodziny Paramyxoviridae (paramyxowirusów).
Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), do końca 2018 roku roku odnotowanych zostanie 18 milionów nowych przypadków nowotworu, a 9,6 mln ludzi umrze z powodu tej choroby.
Jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne, herbata szczyci się bardzo długim i imponującym CV. W ciągu kilku tysięcy lat wielokrotnie przekonała nas o swoim kojącym i regenerującym wpływie na nasze ciało, a także psychikę. Przypominamy więc najważniejsze zdrowotne właściwości herbaty towarzyszącej nam każdego dnia.
Wieczorny drink po długim dniu pracy i wykonywania innych obowiązków to dla wielu codzienny rytuał, z którego niechętnie rezygnują. Brytyjscy lekarze zalecają jednak, by chociaż w dwa dni w tygodniu zastąpić napoje wyskokowe czymś „bez procentów" - dzięki temu można istotnie poprawić stan zdrowia.
Kobiety, które stosują zdrową dietę, mają dłuższe telomery niż ich rówieśniczki - to oznacza zaś, że mogą liczyć na dłuższe życie.
Wdech… Wydech… Wdech… Wydech… I tak kilkanaście razy na minutę, jak automat. Zupełnie się nad tym nie zastanawiając każdego dnia wdychasz łącznie nawet dziewięć tysięcy litrów powietrza! Odpowiadają za to między innymi twoje płuca. Co zrobić, by ten delikatny i podatny na szereg chorób narząd działał sprawnie jak najdłużej?
Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami