Liczba wyników: 2780
Jeśli osoba w średnim wieku przez parę lat traci na wadze z niewiadomego powodu, jest znacznie bardziej narażona na zaburzenia poznawcze, które z czasem przechodzą w demencję.
Wędliny i mięso to niezwykle popularne przysmaki goszczące na polskich stołach. Aż 67% z nas jada je do każdego posiłku, zwłaszcza na obiad. 46% wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40% na kolację. Czym zatem kierować się przy zakupie produktów mięsnych? Jak prawidłowo je przechowywać oraz co właściwie znajdziemy w ich składzie?
Aż 41% pracodawców Polsce i 38% firm w skali globalnej ma problemy w pozyskaniu pracowników o odpowiednich kompetencjach na danym stanowisku – wynika z badania zrealizowanego przez ManpowerGroup. Grupy zawodowe, które najtrudniej jest zrekrutować w naszym kraju, to wykwalifikowani pracownicy fizyczni i inżynierowie. Deficytem talentów naznaczone są również inne profesje.
Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.
Powodów do stresu nam nie brakuje, a codzienna rutyna nie sprzyja „odrywaniu się od rzeczywistości". Warto od czasu do czasu zmienić coś w planie dnia, a nawet tygodnia, by lepiej się poczuć. Potrzeba nam czegoś niestandardowego lub ekscytującego, by poprawić sobie nastrój. Oto, co warto czasami zrobić.
Warto zmniejszyć ilość cukru w diecie, bo osłabia pamięć i zdolność uczenia się.
Jedną z diet cieszących się ostatnio coraz większym uznaniem jest raw food, która polega na spożywaniu produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40 ˚C. Pierwsze wzmianki na jej temat znajdziemy w notatkach, pochodzących z końca XIX wieku, szwajcarskiego doktora medycyny Maximiliana Bircher-Bennera. Dzisiaj dieta raw ma coraz więcej swoich zwolenników, również w Polsce. Na czym dokładnie polega?
Stresuje cię twoja waga? Tym trudniej będzie ci zrzucić nadmiar kilogramów. Najpierw musisz „zluzować".
Według badań Banków Żywności aż 60% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Co ciekawe, z raportu CBOS wynika, że najczęściej żywność marnują ludzie młodzi, dobrze wykształceni, mieszkający w dużych miastach. Jednym z głównych powodów takiego zachowania jest niepilnowanie terminu przydatności do spożycia. Czy na pewno wiemy co to pojęcie oznacza?
Jeśli nie chcesz mieć problemów z pęcherzem, ogranicz kawę, alkohol i czekoladę, radzą eksperci.