Liczba wyników: 4020
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
Po jedzenie sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale z wielu różnych powodów, w tym pod wpływem rożnych emocji, zarówno przyjemnych, jak i tych, których chcemy się pozbyć. To z kolei prowadzi do kłopotów z zachowaniem ustalonej diety i może sprawić, że przybierzemy na wadze.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Dzięki krótkiemu odpoczynkowi w ciągu dnia zyskasz więcej energii na dalszą jego część i staniesz się bardziej produktywny/a w kolejnych godzinach.
Film "Cicha noc" Piotra Domalewskiego otrzymał aż 9 Orłów. Roman Polański odebrał nagrodę dla filmu 20-lecia za "Pianistę", a Jerzy Stuhr za całokoształ twórczości.
Marihuana może być pomocna w walce z nałogami, pomaga trzymać się z daleka od alkoholu i kokainy, mówią badacze z Scripps Research Institute w La Jolla.
Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach pojawiają się czekoladowe zajączki, cukrowe baranki, a w domach już niedługo pachnieć będzie świeżą rzeżuchą i pieczonymi mazurkami. Dla wielu z nas jedną z najważniejszych tradycji wielkanocnych jest szykowanie święconki. Jakie produkty powinny znaleźć się w koszyczku?
Ograniczenie kaloryczności codziennej diety pomoże zmniejszyć ryzyko rozwoju związanych z wiekiem chorób. Wszystko dlatego, że pozwoli to na uchronienie organizmu przed uszkodzeniami ze strony produktów ubocznych powstających w procesie zamiany pożywienia w energię.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami