Liczba wyników: 1807
„Always look on the bright side of life" („Zawsze patrz na jasną stronę życia") śpiewała grupa Monty Pythona i miała rację, przynajmniej jeśli chodzi o profilaktykę udarów. Ludzie o pozytywnym nastawieniu nie tylko są szczęśliwsi, ale i mniej narażeni na problemy zdrowotne.
Ze statystyk wynika, że aż osiemdziesiąt procent chorób serca można by uniknąć, dzięki odpowiedniemu stylowi życia. Udar natomiast jest czwartą przyczyną śmierci w wymiarze globalnym. Tymczasem wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by móc zachować zdrowie serca.
Dotychczas sądzono, że niewielkie dawki popularnego niesteroidowego leku przeciwzapalnego mogą uchronić przed pewnymi poważnymi problemami z układem sercowo-naczyniowym. Z nowych badań wynika zaś, że kwas acetylosalicylowy nie tylko nie zmniejsza ryzyka zawałów czy udarów, ale też może wywołać pewne szkody.
Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc - POChP, jest zasadniczą przyczyną zgonów w Polsce. Choroba jest następstwem długoletniego palenia papierosów. Główną przyczyną choroby jest wdychanie dymu tytoniowego. Dym tytoniowy powoduje uszkodzenie oskrzeli oraz pęcherzyków płucnych. W większości przypadków są to zmiany nieodwracalne, a jedynym sposobem zahamowania postępu choroby jest rzucenie palenia. Niestety taki argument często nie jest brany poważnie przez chorego. Zaprzestanie palenia spowalnia dalszy postęp choroby - mówi lek. med. Anna Barnak, pulmonolog z Centrum Medycznego Scanmed Multimedis Krowodrza w Krakowie.
Badania pokazują, że redukcja spożycia soli do sześciu gramów dziennie mogłaby zapobiec niemal sześciu procentom udarów. Jednak obowiązek oszczędniejszego doprawiania solą spoczywa zarówno na producentach żywności, jak i na konsumentach. Na tym właśnie polega zadanie projektu PROCURED.
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Zęby i dziąsła są silnie unerwione, nic więc dziwnego, że nawet niewielkie uszkodzenie czy infekcja w jamie ustnej powodują nieprzyjemny ból. Każdy ząb i przylegające do niego dziąsła wyposażone są w tysiące włókien nerwowych, zabezpieczonych tylko cienką warstwą szkliwa lub nabłonka. Pod wpływem różnych czynników zewnętrznych zęby i dziąsła mogą ulec uszkodzeniu, co skutkuje odsłonięciem nerwów i większą wrażliwością na zimne, gorące, kwaśne czy słodkie pokarmy. Nadwrażliwość zębów i dziąseł może pojawić się nagle i okresowo nawracać, na szczęście przy zachowaniu odpowiednich nawyków można z nią skutecznie walczyć.
Międzynarodowy zespół naukowców otrzymał grant o wartości niemal 11 mln EUR z tematu "Zdrowie" Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE na opracowanie nowej metody leczenia udaru. Przełomowe, trzyetapowe badania kliniczne obejmą 1.500 ochotników, którzy przeszli udar leczony łagodną hipotermią.
Cukrzyca to niestety cichy przeciwnik, który o swoim istnieniu daje znać bardzo późno. Nierozpoznana lub nie leczona może prowadzić do rozwoju przewlekłych powikłań takich jak ślepota, niewydolności nerek, udar mózgu czy zawał serca. Przewlekłe uczucie zmęczenia, senność, zwiększony apetyt, wzmożone pragnienie to najbardziej niepokojące symptomy.