Liczba wyników: 251
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Przedświąteczna gorączka to nie tylko stres i nerwy, to także ogromny wysiłek dla kręgosłupa. Dla wielu lawina bodźców może skończyć się też dokuczliwą migreną. Krzątanina, domowe porządki, kilogramy zakupów, a nawet… bigos – mogą przyprawić o ból głowy i spowodować problemy z kręgosłupem. Jeśli nie chcesz spędzić tego czasu na lekach przeciwbólowych, dowiedz się, czego unikać.
Kuchnia śródziemnomorska to bogactwo różnorodnych produktów i przypraw, ale z powodzeniem można ją przygotowywać również na polskich stołach. Gdzie i jak szukać produktów, by w pełni móc rozkoszować się oryginalnymi smakami rodem z rejonu Śródziemnomorza?
Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmocnieniem także w sezonie jesiennych przeziębień, warto sprawdzić jakie gatunki wyróżniają się podnoszącym odporność działaniem i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.
Polacy wydają na święta Bożego Narodzenia więcej niż pierwotnie zakładali. Być może dlatego w tym roku chcą podejść do świątecznych zakupów z większą rozwagą i ostrożnością. Na prezenty, jedzenie oraz spotkania z najbliższymi polska rodzina zamierza wydać średnio 1 282 zł, czyli o około 11 proc. więcej niż deklarowaliśmy rok temu – wynika z osiemnastej edycji badania „Zakupy Świąteczne 2015” przeprowadzonego przez firmę doradczą Deloitte w 13 krajach Europy i RPA.
W stresujących sytuacjach lub po wypiciu drinka Twoja twarz szybko nabiera rumieńców, które utrzymują się przez dłuższy czas? To samo spotyka Cię przy silnych wahaniach temperatur? Wszystko wskazuje na to, że masz cerę naczynkową, która wymaga bardzo delikatnej pielęgnacji. Jak sobie z nią poradzić? Wystarczy stosować kilka zasad.
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, odpowiedni styl życia pomoże ci niemal zapomnieć o chorobie, bo osłabi problemy z nią związane, w tym pozwoli uniknąć ewentualnych powikłań. Cukrzyca nie musi zaburzać dotychczasowego sposobu życia, trzeba jednak nieco się wysilić i zrezygnować ze złych nawyków, a wdrożyć nową, zdrowszą rutynę. Zobacz, co warto robić, a czego unikać.
Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
Kurkumina, czyli składnik curry, może być bardzo przydatna w leczeniu poważnych stanów zapalnych, które leżą u podstaw większości chorób przewlekłych.