Liczba wyników: 2808
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Zapoczątkowany w USA kryzys dotknął już większość krajów na świecie. Wobec spadającego popytu na produkty i usługi, firmy zmniejszają produkcję i redukują zatrudnienie. Przeciętni obywatele, w obawie o swoją sytuację finansową, mniej chętnie wydają swoje oszczędności. Jest jednak ktoś, kto na kryzysie może skorzystać: turyści.
Przedświąteczne zakupy co roku są sporym obciążeniem dla rodzinnego budżetu. Produkty na świąteczny stół, ozdoby, prezenty dla najbliższych… wydatki można mnożyć bez końca. Przy kasie spotkać nas może kolejny wydatek - opłata za torbę. Czy sklep ma obowiązek pobierania takiej opłaty? Czy też po prostu chce na nas zarobić?
Warto dołączyć do listy zakupów wino, winogrona i orzechy - te produkty sprzyjają zachowaniu dobrej pamięci.
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego.
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.
Osoby uczulone na pyłki powinny unikać surowych owoców i warzyw. W wielu przypadkach produkty te zawierają alergeny podobne do tych charakterystycznych dla innych roślin.
Osoby dojrzałe i w zaawansowanym wieku stanowią ogromną grupę konsumencką, która mogłaby znacznie zwiększyć dochody firm sprzedających swe produkty przez Internet, jednak – jak pokazuje raport firm Focalyst i Dynamic Logic – ich oczekiwania i potrzeby wciąż są ignorowane przez sprzedawców online.