Liczba wyników: 988
{gencode}{/gencode}Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, dodaje energii i poprawia humor, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego kubka herbaty czy filiżanki kawy. Jednocześnie uważa się, że jest odpowiedzialny za powstawanie ponad pięćdziesięciu schorzeń.
Małżeństwo lub rozwód mogą wpływać na ryzyko zbyt częstego sięgania po alkohol - pierwsze z tych wydarzeń wydaje się prowadzić do intensywniejszego picia wśród kobiet, a rozwód wydaje się prowadzić mężczyzn do częstego zaglądania do butelki.
Ludzie często serwują sobie drinki późnym wieczorem wierząc, że to pomoże im się zrelaksować i wpłynie na lepszy sen. Jednak z nowego badania wynika, że jest odwrotnie: alkohol utrzymuje organizm w stanie gotowości do przywracania sobie siły i regeneracji, co czyni sen trudniejszym i zwiększa prawdopodobieństwo wcześniejszego obudzenia się i odczuwania zmęczenia w ciągu następnego dnia.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
W ubiegłym roku z tytułu akcyzy na alkohol i wyroby tytoniowe do budżetu państwa trafiło 29 miliardów złotych. Kwota ta bez problemów wystarczyłaby na pokrycie wydatków związanych z obroną narodową bądź ochroną zdrowia. Niech nas jednak nie zmylą suche statystyki. Koszty generowane przez osoby z chorobą alkoholową są znacznie wyższe od dochodów z akcyzy.
Oznaki tego schorzenia odczuwamy zwykle jesienią, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody. Prócz przeziębień i grypy dolegliwością, która „odzywa” się często o tej porze roku jest choroba wrzodowa. Odpowiedzialnymi za jej powstanie są bakterie Helicobacter pylori, ale w równym stopniu należy tu obwiniać m.in. długotrwały stres, nieregularne posiłki, niewłaściwą dietę czy alkohol.
W Polsce nadal najczęściej świętujemy jedząc. Suto zastawiony stół, liczne potrawy, częstokroć ciężkostrawne, alkohol. Potrawy tłuste, smażone, bardzo kaloryczne. Festiwal obżarstwa często kończy się bólami brzucha, wzdęciami, niestrawnością. Jak przygotować się do świętowania, by problemy gastryczne nie zepsuły nam radości z przebywania z rodziną? Przedstawiamy kilka prostych rad.
Promieniowanie słoneczne, zaburzenia hormonalne, stosowanie leków światłouczulających, a nawet kosmetyki zawierające alkohol - mogą być przyczyną pojawiania się na naszej skórze przebarwień. Mimo że są bezbolesne i niewyczuwalne w dotyku, stanowią one uciążliwy problem kosmetyczny. Niestety, są też dość trudne i kosztowne w usuwaniu - pozbycie sie przebarwień wymaga cierpliwości, czasu i pieniędzy.
Jesteśmy narodem, który lubi spożywać alkohol. Zmienia się jednak to, co pijemy. Spożycie piwa i wódki maleje, a wino z każdym rokiem zyskuje kolejne rzesze miłośników. Prawie połowa Polaków przyznaje się do zamiłowania do wina – podaje TNS OBOP. Rubinowy trunek pijemy zarówno w domu, jak i w restauracjach.
W Polsce została wstrzymana sprzedaż wszystkich wysokoprocentowych alkoholi pochodzących z Czech - zdecydował Główny Inspektor Sanitarny. Zakaz sprzedaży czeskich alkoholi w punktach sprzedaży detalicznej, hurtowej oraz w punktach gastronomicznych nie obejmuje piwa i wina. Sprawa ma związek z przypadkami zatrucia metanolem w Republice Czeskiej, którego źródłem jest sfałszowany alkohol sprzedawany na terenie tego kraju.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe