Liczba wyników: 1607
Choroby alergiczne należą do jednych z najczęściej występujących schorzeń współczesnej cywilizacji. Jak pokazują badania, alergia dotknęła już ok. 10-30% populacji. Niewykryta alergia może być nie tylko uciążliwa, ale również niebezpieczna dla zdrowia, a nawet życia pacjenta.
„Tak manifestuje się między nami samotność i niszczy nie tylko stosunki między ludźmi, ale i zdolność do spokojnego przebywania z samym sobą", napisał Andrew Solomon w książce The Noonday Demon: An Atlas of Depression.
Domowe czujki dymu to prosty sposób na zabezpieczenie domu przed pożarem - mówią strażacy. W Polsce co roku, w pożarach domów jednorodzinnych ginie dziesiątki osób, aż 60-70 procent przypadków śmiertelnych to ofiary zetknięcia z dymami i toksycznymi produktami spalania, takimi jak tlenek węgla, chlorowodór, cyjanowodór. Pomimo tego, że bezpośrednią przyczyną śmierci są najczęściej silnie trujące produkty spalania i rozkładu termicznego, ciągle bardzo mało popularne jest wyposażanie domów w czujki dymu.
Garść orzechów zjadana codziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, wynika z badań.
Białko jest niezbędne. Jego obecność w diecie decyduje o zdrowiu i możliwości funkcjonowania. Okazuje się, że gra również istotną rolę przy zrzucaniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu siły mięśni.
Starsi mężczyźni z relatywnie niskim poziomem testosteronu są słabsi i bardziej narażeni na różne choroby.
Jedzenie, jakie ludzie spożywają, może mieć znaczący wpływ na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz innych form demencji.
Ziarno różnego rodzaju może pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu, wynika z badań amerykańskich naukowców. Beneficjentami są tu szczególnie mężczyźni.
Jajka w różnej postaci to klasyczne „danie" śniadaniowe. Najnowsze badania potwierdzają jego dobroczynne, dietetyczne właściwości. Okazuje się, że serwowanie jaj na poranny posiłek zapobiegnie odczuwaniu głodu do obiadu.
Według ostatnio przeprowadzonych badań wynika, że kobiety, u których rak piersi rozwinął się przed 55 rokiem życia i które są jednocześnie nosicielkami mutacji w genie predysponującym do choroby, są cztery razy bardziej narażone na rozwój raka w drugiej piersi, w porównaniu do kobiet wolnych od mutacji.