Liczba wyników: 4284
Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Jak w dobie postępującego rozwoju cywilizacji możemy radzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego, w tym z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (ZJN)?
Światowa Organizacja Zdrowia ( WHO) wskazuje cukrzycę jako jedno z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku. Jest to pierwsza i jak dotąd jedyna choroba niezakaźna, która została uznana przez Organizacje Narodów Zjednoczonych za epidemię naszego wieku.
Warto dbać o różnorodność swoich posiłków. Monotonia żywieniowa może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak w zapracowanym świecie znaleźć czas na zdrowsze odżywianie? Poniżej kilka wskazówek.
Pełnoziarniste produkty, mogą zmniejszyć ryzyko raka wątroby, mówią uczeni z Harvard Medical School w Bostonie.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
W profilaktyce osteoporozy kluczowe znaczenie odgrywa wapń i witamina D3. Dzięki ich suplementacji wzmocnimy kości, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo groźnych złamań.
Dbanie o higienę jamy ustnej wydaje się proste, jednak popełniamy wiele błędów w codziennej profilaktyce. Nie zdajemy sobie zwłaszcza sprawy, że godziny spędzone w pracy również destrukcyjnie wpływają na stan jamy ustnej. Szczególnie gdy mamy nawyki, które nie służą naszym zębom.
W Polsce udary mózgu są trzecią co do częstości występowania przyczyną śmierci i pierwszą niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Schorzenie to występuje u około 70 000 Polaków rocznie. Z badania „Zdrowa ONA" wynika, że 70% Polaków wie, czym jest udar mózgu. Czy posiadana wiedza jest zgodna z rzeczywistością? Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa ONA" neurologiem i neuropsychologiem przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy najczęstsze mity dotyczące udarów mózgu.
Stworzenie szczepionek przeciwko niektórym chorobom zakaźnym i upowszechnienie ich stosowania od dziesięcioleci uznaje się za jedno z największych osiągnięć ludzkości. Szczepionki chronią przed chorobami czasem pozornie banalnymi, ale obciążonymi groźnymi powikłaniami, takimi jak grypa, odra, ospa wietrzna, krztusiec, świnka, itp. Szczepionka może dziś ochronić nawet przed zachorowaniem na raka, wywoływanego infekcją wirusem brodawczaka ludzkiego. Dzięki szczepieniom udało się całkowicie wyeliminować ospę prawdziwą, a kilka kolejnych chorób może zniknąć ze światowych meldunków epidemiologicznych w niedalekiej przyszłości.
Z amerykańskich statystyk wynika, że wzrastają wskaźniki zawałów u ludzi w średnim, a nawet młodym wieku. 20 proc. tych zdarzeń dotyczy osób, które nie skończyły 40 lat.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami