Liczba wyników: 6969
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Według Światowej Organizacji Zdrowia choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Jednocześnie zwraca się uwagę na to, że określone modyfikowalne czynniki, takie jak odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna, mogą zmniejszyć ryzyko tych chorób. Według nowych badań istnieje też pewien związek między codziennymi gorącymi kąpielami i ryzykiem problemów serca, czy udarów.
Jak wiadomo, znany zapach przywołuje wspomnienia, nawet te odległe. Okazuje się, że może też mieć wpływ na zdolność uczenia się.
Dlaczego tak wielu ludzi zaraża się koronawirusem i podejmowane są tak zdecydowane kroki, by choćby spowolnić epidemię? Co jest przyczyną tak znaczącej mocy zarażania SARS-CoV-2?
Epidemia nowego koronawirusa rozwija się na całym świecie i coraz więcej krajów wprowadza ograniczenia co do przemieszczania się mieszkańców. Nakazy pozostawania w domach dotyczą już 2,6 miliardów ludzi na całym świecie, czyli jednej trzeciej światowej populacji. Japonia musiała przełożyć Igrzyska Olimpijskie na następny rok.
20 marca o godzinie 04:50 rozpoczęła się astronomiczna wiosna - Słońce przeszło ze znaku Ryb do znaku Barana. Dzisiaj przypada początek wiosny kalendarzowej.
Pacjenci z chorobą zwyrodnieniową stawów cechują się wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, czynnikiem tego jest brak aktywności, w tym unikanie chodzenia.
Kofeina zwiększa zdolność koncentracji i rozwiązywania problemów mówią badacze z University of Arkansas. Jednocześnie nie można liczyć na to, że zwiększy naszą kreatywność.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła, aby osoby doświadczające objawów COVID-19 nie przyjmowały ibuprofenu bez konsultacji z lekarzem. Europejska Agencja ds. Leków poinformowała z kolei, że obecnie nie ma dowodów potwierdzających związek pomiędzy ibuprofenem a zaostrzeniem przebiegu choroby COVID-19, jednocześnie wskazując zasadność korzystania z niesteroidowych leków przeciwzapalnych "w najmniejszej skutecznej dawce przez możliwie najkrótszy okres".
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami