Liczba wyników: 3529
Choroby przyzębia w skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty zęba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne.
Urazowe uszkodzenie mózgu (Traumatic brain injury, TBI), np. wstrząs mózgu, może zwiększyć ryzyko demencji.
Co roku 11. kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Osób z Chorobą Parkinsona. Data została wybrana nieprzypadkowo, na ten dzień bowiem przypada rocznica urodzin Jamesa Parkinsona, lekarza, który jako pierwszy opisał chorobę neurodegradacyjną nazwaną od jego nazwiska.
Trzeba się wysypiać, by uniknąć choroby Alzheimera. Niedobory snu mają związek z rozwojem demencji.
Wiele osób boryka się z kłopotami związanymi ze zgryzem, które niestety bagatelizuje. Jednocześnie uskarżają się na inne dolegliwości, nie wiedząc, że to właśnie wadliwy zgryz może być ich przyczyną. Największym problemem jest dysfunkcja stawów skroniowo-żuchwowych, która coraz częściej pojawia się wśród młodych osób. Nieprawidłowy zgryz może mieć poważne konsekwencje: bóle głowy, karku, a nawet kręgosłupa, problemy stomatologiczne: rozchwianie zębów i ich ścieranie, a co ciekawe również przedwczesne zmarszczki.
Nasz mózg, podobnie jak całe ciało, ulega niszczącemu upływowi czasu. Okazuje się jednak, że nawet w starszym wieku może tworzyć nowe komórki nerwowe.
Choroby przyzębia, podobnie jak próchnica, są obecnie jednymi z najbardziej powszechnych schorzeń jamy ustnej. W skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty ząba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne. Jaką profilaktykę stosować, aby pomóc obolałym dziąsłom?
Oczar wirginjski to kwitnący krzew, który rośnie w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Tradycyjnie jest stosowany jako środek do pielęgnacji twarzy, leczenia egzemy, hemoroidów i powstrzymywania krwawienia.
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami