Liczba wyników: 8633
Ciągle słyszymy, że pozostawanie w pozycji siedzącej jest dla nas bardzo niekorzystne. Brak ruchu i wielogodzinne siedzenie przed telewizorem czy komputerem sprzyja rozmaitym chorobom. Okazuje się jednak, że w przypadku ludzi starszych ‘zaleganie' na kanapie przez dłuższy czas nie musi być tak szkodliwe, o ile spełniają oni jednocześnie wymogi dotyczące ogólnego poziomu aktywności fizycznej.
Jeśli masz dobry powód, aby wstać rano z łóżka, lepiej sypiasz w nocy, masz niższy bezdech senny i mniej zagraża ci zespół niespokojnych nóg, mówią uczeni z Rush University Medical Center.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Miliony dzieci są wychowywane jedynie przez ich dziadków, mówią amerkyańscy eksperci. Osoby, które wychowują wnuki, stoją przed wyjątkowo trudnymi wyzwaniami, ale radzą sobie równie dobrze jak biologiczni czy adopcyjni rodzice.
W nocy z 24 na 25 października możemy "bezkarnie" spać o godzinę dłużej. O godzinie 3:00 cofamy zegarki o godzinę. Czy zmiana ta, wprowadzana w zupełnie innych okolicznościach jest jednak konieczna w XXI wieku?
Lęk, gniew, rozpacz, to naturalne emocje w stresujących chwilach. W warunkach pandemii jeszcze dodatkowo mogą być nasilone. Stąd uczeni radzą, jak lepiej można je regulować, by nie zniszczyć swojego zdrowia - nie tylko emocjonalnego, ale też fizycznego.
Terapia hormonalna stosowana w okresie menopauzy wiąże się z mniejszą liczbą zmarszczek i mniejszą sztywnością skóry u kobiet po menopauzie, mówią uczeni z Yale School of Medicine.
Starsi zdrowi ludzie mogą sypiać krócej i jest to naturalne, mówią eksperci. Kiedy przeprowadzono eksperyment polegający na tym, że uczestnicy przez kilka dni pozostawali w łóżku, w ciemności przez 16 godzin na dobę - młodsi ludzie spali średnio 9 godzin, starsi zaś 7,5.
Jedna na cztery osoby deklarowała zmiany w poziomie w spożyciu alkoholu niemal natychmiast po ogłoszeniu konieczności pozostawania w domu z powodu pandemii koronawirusa, mówią uczeni z Washington State University.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.