Liczba wyników: 4632
Do tej pory nie było jasne, czy infekcja SARS-CoV-2 lub COVID-19 skutkuje trwałą pamięcią immunologiczną, a tym samym pomoże chronić się przed ponownym zakażeniem.
Dla wielu ludzi, a szczegolnie dla kobiet, włosy stanowią ważny element całości ich wizerunku. Tymczasem nasza czupryna jest stale narażona na znaczne uszkodzenia spowodowane wieloma czynnikami, w tym: produktami do stylizacji, farbami do włosów, zabiegami prostowania lub kręcenia, czy ekspozycją na światło słoneczne. Z biegiem czasu włosy mogą stać się kruche i pozbawione blasku.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Naukowcy z University of Colorado znaleźli odpowiedź na pytanie, dlaczego maksymalne tętno (największa liczba uderzeń na minutę, z jaką serce może tłoczyć krew przy maksymalnym obciążeniu) zmniejsza się wraz z wiekiem.
Maska na twarzy ma zakrywać usta i nos, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się nowego koronawirusa, noszenie jej podczas ćwiczeń jednak jest dla wielu ludzi niewygodne. Sprawdzono teraz, na ile może być to także niekorzystne dla zdrowia.
Zgodnie z oficjalnymi statystykami, w Polsce żyje ponad 8,5 mln ludzi w wieku powyżej 60 lat. Ponieważ wszystkich obywateli jest 38,5 mln, osoby po sześćdziesiątce stanowią 22 proc. całej naszej populacji. Jako że nasze społeczeństwo się starzeje, odsetek seniorów będzie w kolejnych latach coraz wyższy. 14-go listopada obchodzimy Ogólnopolski Dzień Seniora
Naukowcy ocenili, że wiek nie ma wpływu na prawdopodobieństwo zakażenia SARS-CoV-2. Jednakże już rozwój objawów, postęp choroby i wskaźnik śmiertelności zależą od wieku.
Kiedy zbadano obszary mózgu odpowiadające za osłabienie umysłowe, okazało się, że większe zaangażowanie społeczne powstrzymuje niekorzystne zmiany związane ze starzeniem się.
Tegoroczne dni, w których w szczególny sposób pamiętamy o bliskich zmarłych, będą zupełnie inne niż dotychczas. Dziś po południu rząd poinformował o zamknięciu cmentarzy na najbliższe trzy dni.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia