Liczba wyników: 2699
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Prawie każdy zmagał się kiedyś z bólem stawów lub mięśni. To bardzo powszechna dolegliwość, która dotyka najczęściej starsze osoby, ale potrafi uprzykrzyć życie również młodym i wysportowanym ludziom.
Prezydent Andrzej Duda podpisał projekt ustawy, zakładający obniżenie wieku emerytalnego dla kobiet do 60 lat, dla mężczyzn - 65 lat. Prezydent zaznaczył, że ustawa daje tylko prawo do emerytury w tym wieku, a nie określa obowiązkowego wieku emerytalnego.
Opublikowano nowy raport ONZ Global Age Watch (GAW) dotyczący jakość życia starszych ludzi w 96 krajach. Polska plasuje się na dośc odległym 32 miejscu.
Od 15 września w Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce można oglądać wystawę „Wieliczka. Miasto utrwalone w kadrze”. Ekspozycję stanowią historyczne fotografie, które zaprezentowano wraz ze współczesnymi zdjęciami miasta. Wystawę można zwiedzać do 15 listopada 2015 roku.
Ponad 18 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca, który jest przyczyną prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Niestety w dalszym ciągu w Polsce nie ma rozwiązań, które zmieniłyby te wysokie statystyki. Z badań wynika, że duża część osób nie jest świadoma swojego stanu, dlatego tak ważna jest edukacja jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną i wtórną. A edukacja, jak sądzi prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM w Warszawie, mogłaby w tej kwestii wiele zmienić.
Jest na wyposażeniu każdej łazienki i może przydać się w różnych sytuacjach, nie tylko do ochrony przed próchnicą - przejrzyj niezwykłe zastosowania pasty do zębów.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Krok do przodu w karierze zawodowej to marzenie niejednego pracownika. Jednak piękna wizja, w której zdobyte do tej pory doświadczenie pozwala na szybki awans i wyższe, satysfakcjonujące wynagrodzenie może okazać się jedynie fantazją. Niezależnie od tego, czy walczymy o zmianę na wyższe stanowisko w innej firmie, czy awans w obecnym miejscu pracy, warto wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii i dobrze się do niej przygotować. Tak, żeby na mecie czekał na nas sukces, a nie rozczarowanie.
Statystyczny mieszkaniec Europy marnuje 180kg jedzenia rocznie, z czego wynika, że w koszu pojedynczej osoby ląduje około 0,5kg żywności dziennie. To może wydawać się szokujące, ale do wyrzucania jedzenia przyznaje się aż 39% Polaków, podczas gdy w tym samym czasie, tylko w samej Polsce głoduje setki tysięcy dzieci… Wprowadzenie kilku prostych zasad pozwala jednak zredukować ten problem do minimum.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami