Liczba wyników: 3147
Miodla indyjska (inaczej: melia indyjska, Azadirachta indica) ma długą historię zastosowania w Indiach. Ekstrakty z kory i liści rośliny były polecane na rozstrój przewodu pokarmowego, owrzodzenia skóry, infekcje i malarię. Gałązki drzewa były stosowane jako szczoteczki do zębów i żel z liści używano do zwalczania chorób przyzębia.
Czy inteligentny kosz na śmieci BIN-e, który pojawi się na rynku w 2017 roku, pomoże nam segregować opady? Twórcy tego polskiego wynalazku wierzą, że produkt odniesie sukces. Nowoczesne urządzenie będzie rozpoznawać i segregować odpady. Nie zwolni nas jednak nas od myślenia o środowisku. Wg badania przeprowadzonego przez TNS Polska, 22 proc. Polaków wrzuca wszystko do tego samego kosza, a 17 proc. twierdzi, że segreguje sporadycznie. Aż 28 proc. ankietowanych nie wie, do jakiego pojemnika wrzucać zużyte kartony. Nieczystości już dawno przestały być problemem, który można zamieść pod dywan.
Walka z otyłością i nadwagą często zaczyna się od eliminacji wybranych produktów lub składników z diety. Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, decyduje się na ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Z tego powodu tłuszcz, jako substancja o najwyższej gęstości energetycznej (9kcal/gr), jest eliminowany w pierwszej kolejności. Czy słusznie? Jaka jest jego rola w walce z otyłością i czy rzeczywiście warto go wykluczać? Wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
To, że wraz z wiekiem pogarsza się wzrok, nie jest żadną tajemnicą. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że problem ten dotyczy każdego z nas – i to już około 40 roku życia. W tym okresie u większości osób zaczynają występować pierwsze objawy prezbiopii. Praca przy komputerze oraz czytanie sprawiają coraz większe trudności, ponieważ litery wydają się być rozmazane i nieczytelne. Problemy te dotyczą czytania lub oglądania obiektów znajdujących się w odległości 30-40 centymetrów.
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Chroniczne zmęczenie, rozdrażnienie, kłótliwość, mniejsza wydajność w pracy i trudności z koncentracją – temu wszystkiemu winne może być chrapanie, które, jak szacują naukowcy, dotyczy już aż 45% z nas. Choć jest wdzięcznym tematem żartów, to w rzeczywistości stanowi poważny problem, bo w parze z nim występuje często bezdech senny, który zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, cukrzycy, a nawet udaru mózgu. Jeśli więc bliscy narzekają, że chrapiesz, sprawdź, co możesz zrobić, by to zmienić.
Uderzenia gorąca, nocne poty, drażliwość, zaburzenia snu, bóle stawów, przyrost masy ciała, obniżone libido – to najczęściej występujące objawy menopauzy. Konsekwencje zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie kobiety dojrzałej, można skutecznie minimalizować. Z okazji obchodów Światowego Dnia Menopauzy i Andropauzy zdradzamy 7 porad, jak to zrobić bez sięgania po farmaceutyki.
Trądzik u dorosłych to coraz powszechniejszy problem. Można zaryzykować stwierdzenie, że to rodzaj choroby cywilizacyjnej. Związany jest nie tylko z zaburzeniami hormonalnymi, ale również z niewłaściwą dietą, stresującym trybem życia i zanieczyszczeniem środowiska. Zdarza się też, że osoby, które w młodzieńczym wieku nie miały problemów z cerą, w dorosłości zaczynają cierpieć na to schorzenie. Niestety, trądzik u dorosłych jest przewlekły i trudniejszy do wyleczenia niż trądzik młodzieńczy.
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia