Liczba wyników: 10435
Osoby z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2 są podatne na próchnicę. Na Rutgers University postanowiono wyjaśnić, dlaczego. U diabetyków odnotowuje się zmniejszoną wytrzymałość i trwałość szkliwa oraz zębiny, twardej substancji znajdującej się pod szkliwem.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Polskie lato bywa bardzo gorące, a to może powodować problemy dla osób z cukrzycą, szczególnie, jeśli powietrze jest jednocześnie gorące i wilgotne. Gdy pogoda jest upalna, osoby chore na cukrzycę muszą zachować szczególną ostrożność.
Koalicja Serce dla Kardiologii kontynuuje spotkania z pacjentami z niewydolnoscią serca. 26 września odbyły się kolejne warsztaty dla pacjentów z niewydolnoscią serca, które pozwoliły na merytoryczną dyskusję oraz poznanie wyzwań, z jakimi borykają się osoby z tym schorzeniem.
Starsze osoby są jedną z grup najbardziej narażonych na rozwój powikłań po koronawirusie, mówią mówią ekpserci z amerykańskich Centers for Disease Control and Prevention. Podają kilka wskazówek dla seniorów.
Osoby młodsze mają liczne kontakty z przyjaciółmi, rodziną i znajomymi, często za pośrednictwem internetowych sieci społecznościowych. Nie jest jednak tak, że im te sieci są większe, tym ludzie wydają się szczęśliwsi. Seniorzy cechują się ograniczoną grupą znajomych, a cieszą się wyższym dobrostanem.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Grupa Adamed zaprasza do zgłaszania inicjatyw aktywizujących osoby starsze. Do 23 czerwca przyjmowane będą projekty, mające na celu promowanie ich aktywnego stylu życia. Konkurs ma charakter ogólnopolski i przeznaczony jest dla podmiotów podejmujących działania na rzecz seniorów.
Osoby, które stosują bogatą w warzywa i owoce dietę śródziemnomorską, mają znacznie niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do swoich rówieśników. Badania wskazują, że pewne elementy tej diety mogą zwiększać szanse na długowieczność.
Coraz krótsze dni, deszcze, chłód…Nawet osoby w pełni zdrowia jesienią nie czują się najlepiej. A co mają powiedzieć ci, którzy mają kłopoty kardiologiczne, albo stale są zmęczeni. Może warto przy okazji sprawdzić poziom koenzymu Q10?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami