Liczba wyników: 4501
Stan zapalny mózgu może łączyć ryzyko choroby Alzheimera z zaburzeniami snu, co oznacza, że możliwe jest wczesne wykrywanie otępienia i podejmowaniu działań zapobiegawczych.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Bieganie czy szybki marsz to nie jedyne sposoby na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Proste rutynowe czynności, w tym prace domowe, ogrodnictwo, gotowanie i dobra opieka nad samym/samą sobą, np. regularne branie prysznica, może korzystnie wpłynąć na zdrowie układu krążenia.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Seniorzy z niedoczynnością tarczycy mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji. Ryzyko otępienia jest jeszcze wyższe u osób, których stan tarczycy wymaga stosowania leków.
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Wiele osób doświadcza drętwienia, mrowienia i bólu stóp bez znanej przyczyny. To neuropatia małych włókien, który może skutkować osłabieniem i problemami z równowagą. W licznych przypadkach ludzie zmagają się zarówno z neuropatią małych, jak i dużych włókien.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami