Liczba wyników: 3293
Polska w dziedzinie recyklingu powinna gonić państwa starej unijnej piętnastki. Wart około 3 mld zł rynek wymaga także wprowadzenia odpowiednich regulacji. Przepisy, które pod koniec 2016 roku przyjęła Komisja Europejska, nakładają w tym zakresie surowe normy, według których już za trzy lata do przetworzenia ma trafiać połowa odpadów komunalnych.
14 lipca w Pensylwanii odeszła Julia Hartwig - polska poetka i eseistka, tłumaczka literatury pięknej z języka francuskiego i angielskiego. Miała 96 lat.
Jakkolwiek ciągle zbyt mało ludzi uprawia sport, to są i tacy, którzy bez tego żyć nie mogą. I słusznie, ale uwaga - z ilością i intensywnością ćwiczeń też można przesadzić i narobić sobie zdrowotnych kłopotów. Rzecz dotyczy nie tylko urazów czy kontuzji, z jakimi często wiążą się określone dyscypliny, ale i funkcjonowania układu pokarmowego.
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Tiron, związek o działaniu antyoksydacyjnym, może być eliksirem młodości dla skóry. Pozwala chronić skórę przed szkodliwym efektem promieniowania UVA.
Preparaty wypełniające w zdecydowanej większości oparte są na kwasie hialuronowym. Jest to substancja naturalnie występująca w naszej skórze, a jej głównym zadaniem jest wypełnienie tkanki oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia. O tym dlaczego to właśnie zabiegi z wykorzystaniem kwasu hialuronowego są obecnie jednymi z najpopularniejszych opowiada dr n. med. Krzysztof Jakubowski, certyfikowany lekarz medycyny estetycznej.
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się, że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby w stanie całkowicie z nich zrezygnować.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami