Liczba wyników: 3949
Sposób odżywiania się ma przemożny wpływ na nasze zdrowie, oto niezwykły przykład z Wielkiej Brytanii: 82-letnia kobieta cierpiąca na zaawansowaną formę demencji odzyskała część zdolności poznawczych dzięki zmianie diety.
Zaledwie jeden uraz głowy skutkujący wstrząśnieniem mózgu może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, mówią badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Coraz szybsze tempo życia nie sprzyja prawidłowym nawykom żywieniowym. Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, a pośpiech, stres i zmęczenie coraz mocniej utrwalają nieprawidłowe przyzwyczajenia. Wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych nie jest jednak takie trudne, jak nam się wydaje.
Nawet jeśli twój wskaźnik masy ciała jest na odpowiednim poziomie, możesz doświadczyć większego ryzyka chorób serca. Wszystko zależy od ilości tkanki tłuszczowej zgromadzonej wokół brzucha.
Chrapanie to nie tylko uciążliwość i nieprzespane noce bliskich. Bywa również groźne dla osoby, cierpiącej na tę przypadłość. W trosce o zdrowy sen oraz zminimalizowanie ryzyka bezdechu sennego najlepiej uporać się z nim jak najszybciej.Oto metody, który pomogą w walce z tą przypadłością.
Według badań Biblioteki Narodowej niespełna 40 procent Polaków czyta przynajmniej jedną książkę rocznie, a mniej niż co dziesiąty sięga po siedem lub więcej książek w ciągu roku. Jednakże - co ciekawe - chętnie sięgamy po książki napisane nie po polsku, a także dwujęzyczne. Wynika to m.in. z tego, że dzięki nim możemy skuteczniej uczyć się języków obcych.
Czy rozumiemy jak wygląda życie naszych rodziców czy dziadków, starszych znajomych lub sąsiadów? Jakie problemy napotykamy opiekując się niesamodzielnymi seniorami? Jak wyobrażamy sobie własną starość? W ramach kampanii Zrozumieć starość opracowano specjalne badanie „Polacy a starość”, które sprawdzi co wiemy o seniorach i ich potrzebach oraz w jaki sposób się o nich troszczymy.
Do picia kawy nikogo raczej nie trzeba zachęcać, jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Dość dobrze została zbadana i wiadomo, że ma korzystny wpływ dla zdrowia: chroni układ sercowo-naczyniowy, wspiera profilaktykę nowotworów, wspomaga koncentrację, może zmniejszyć ryzyko demencji. Teraz okazuje się, że pomaga również uchronić się przed cukrzycą.
Chcociaż powszechny dostęp do Internetu ułatwia nam zdobywanie wiedzy, pewne nieuzasadnione naukowo przekonania dla wielu ciągle pozostają w mocy. Inne opinie z kolei zyskują nagle ogromny rozgłos jako obalające dotychczasowe poglądy, tymczasem ich realna zasadność jest nikła. Przejrzyj listę pięciu popularnych mitów.
Jak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas wybierania produktów ze sklepowych półek oraz jakich składników unikać?