Liczba wyników: 9200
Sport, poza rozrywką, sprzyja osobistemu rozwojowi i poczuciu przynależności, przynosząc korzyści zarówno jednostkom, jak i całemu społeczeństwu.
Związki znajdujące się w konopiach indyjskich mogą okazać się skuteczne w leczeniu chorób zapalnych jelit, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Po utracie na wadze osoby, które cechowały się wcześniej nadwagą lub otyłością, wykazują większą ekspresję białka o nazwie kalistatyna w podskórnej białej tkance tłuszczowej. Białko to poprawia metabolizm i może być wykorzystane leczniczo u osób z otyłością i cukrzycą typu 2.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Globalna fala infekcji wywołanych przez grzyby, które stają się lekooporne, sprawiła, że medycy apelują o ostrożność.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nieprawidłowa architektura snu może wskazywać na podatność na stres.