Liczba wyników: 18260
Otyłość i nadwaga to obecnie jeden z największych problemów współczesnego świata. Według Światowej Organizacji Zdrowia, co roku przybywa osób cierpiących na te przypadłości. W wielu krajach europejskich, w ciągu ostatnich trzydziestu lat, częstość występowania otyłości i nadwagi zwiększyła się aż trzykrotnie. Tendencje te idą w parze ze stale spadającym spożyciem pieczywa, które często uznawane jest za główną przyczynę tycia. Jakie więc są prawdziwe powody naszych problemów z wagą?
Co trzeci Polak zamierza spędzić letni urlop zagranicą, ale nie dalej niż w Europie. Osób gotowych wyruszyć w tym roku poza nasz kontynent jest mniej niż 4 proc. – wynika badania „Wyjazdy Polaków” ARC Rynek i Opinia wykonanego na zlecenie BIG InfoMonitor i BIK. Wraz z rosnącymi obawami przed zagranicznymi wojażami rośnie ryzyko bankructw touroperatorów. Zakup wycieczki w nieodpowiedniej firmie może oznaczać stratę pieniędzy.
Niedoinformowanie społeczne w zakresie POChP i poczucie wyobcowania to codzienność chorych. Mimo iż 99 proc. z nich deklaruje, że przyjmuje swoje leki, niemal taki sam odsetek wskazuje na duszność wysiłkową jako najbardziej dokuczliwy objaw POChP. Powodem może być brak w Polsce innowacyjnych, prostych w użyciu leków. Pełne spektrum problematyki podejmuje raport „Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). Rzeczywistość chorych w Polsce” przygotowany przez agencję badawczą PBS.
Co łączy talent i kardiologię? Porównanie na pierwszy rzut oka zaskakujące. Okazuje się jednak, że informacje o obu tych odległych dziedzinach każdy z nas ma zapisane w kodzie DNA. To z niego możemy wyczytać jakie mamy zdolności fizyczne i artystyczne oraz jakich chorób kardiologicznych powinniśmy się wystrzegać. Współpraca biotechnologów, genetyków oraz dietetyków zaowocowała rewolucyjnym spojrzeniem na kwestię wykorzystania zawartych w ludzkim genomie informacji do poprawy naszego życia.
Wakacje to czas relaksu, a często także spontanicznie podejmowanych działań. Podczas urlopu chcemy się zrelaksować, nie analizować wszystkiego, tylko dobrze się bawić. Pamiętajmy jednak o zdrowym rozsądku. Drobnoustroje nie mają wakacji – atakują z taką samą skutecznością. Dlatego zanim pozwolimy sobie na tatuaż, zabieg kosmetyczny czy fryzjerski – sprawdźmy, czy w danym miejscu używa się jednorazowych lub wysterylizowanych narzędzi, aby nie doszło do zakażenia wirusem HCV i przywiezienia z urlopu niechcianej pamiątki…
Wiosenny zastrzyk energii skłania do większej aktywności nawet najbardziej opornych amatorów sportu. Znikają zimowa chandra i zniechęcenie. Niejednokrotnie dziwimy się samym sobie, że przypływ energii tak bardzo chcemy wykorzystać, męcząc się i pocąc. Z uśmiechem polerujemy rower i kompletujemy strój do joggingu. Tymczasem z danych GUS wynika, że prawie 45% Polaków określa siebie jako „tylko trochę aktywnych”. Może już czas na pierwsze wiosenne i bardziej intensywne treningi?
Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.
Mater semper certa est, pater est, quem nuptiae demonstrant (łac. matka zawsze jest pewna, ojcem jest ten, na kogo wskazuje związek małżeński) - to słynna paremia prawnicza, zgodnie z którą ustalano pochodzenie dziecka. W wyniku rozwoju medycyny i nowych technologii jednak, żadna z części tej sentencji nie jest przyjmowana bezwarunkowo. Z oczywistych powodów to ustalenie ojcostwa jest procesem, który przeprowadza się częściej. Kwestie pochodzenia dziecka reguluje Kodeks rodzinny i opiekuńczy.
Łuszczyca to ciężka, ogólnoustrojowa choroba przewlekła, na którą cierpi 2-3% populacji. Wciąż mówi się o niej za mało, przez co w społeczeństwie utwierdzają się krzywdzące dla chorych stereotypy, np. że łuszczycą można się zarazić. Wobec tego chorzy niemalże na każdym kroku doświadczają odrzucenia. O tym, jak wygląda niełatwe życie z chorobą, która nie pozwala o sobie zapomnieć, ale też o tym, czego uczy i co współczesna medycyna ma chorym do zaoferowania opowiada Łukasz Matusik, który od ponad 13 lat choruje na łuszczycę.
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu