Liczba wyników: 4264
Od dawna prowadzone są badania nad wpływem kwasów omega-3 na nasz stan zdrowia i wiele z nich wskazuje, że odpowiednia dawka tych składników pomaga uchronić przed różnymi chorobami charakterystycznymi dla wieku starszego. Z drugiej strony, przedstawiono także wyniki testów, zgodnie z którymi omega-3 nie mają wielkiego znaczenia dla profilaktyki określonych chorób. Kolejne analizy wskazują, że istotną rolę może odgrywać źródło tych substancji.
Obdarzony trudną, łamiącą języki nazwą dehydroepiandrosteron (DHEA) to wydzielany przez organizm hormon młodości. Jego niedobory zaczynają nam dokuczać już po czterdziestce, gdy nikt jeszcze nie kwapi się do zwolnienia tempa życia. DHEA to niezwykle ważny hormon wydzielany przez korę nadnerczy. Stymuluję produkcję testosteronu i estrogenów, czyli hormonów płciowych, ale też bardzo korzystnie wpływa na kondycję fizyczną i intelektualną.
Długotrwały stres zmniejsza jakość życia, sprzyja zaburzeniom psychicznym i wiąże się z rozwojem różnych chorób fizycznych. Jednym z towarzyszący przewlekłemu stresowi zagrożeń jest osłabienie pamięci, ostrzegają eksperci.
Lawenda jest jednym z najpowszechniej wykorzystywanych w aromaterapii zapachów. Sprawdza się m. in. jako „pachnidło" w świecy i olejek do kąpieli - nie tylko dlatego, że zapach tej rośliny jest uważany za przyjemny, ale także ze względu na jego realnie relaksujący efekt. Nowe badania potwierdzają, że aromat lawendowy pomaga osłabić niepokój.
Poza podstawowymi badaniami, które powinien wykonywać każdy, bez względu na płeć, istnieją badania, które zalecane są oddzielnie dla kobiet i mężczyzn. Dojrzałe Panie powinny zdiagnozować kondycję swoich stawów, kości i tarczycy. Z kolei Panowie w kwiecie wieku, powinni wykonać badania testosteronu, w kierunku raka prostaty czy chorób wątroby.
Wiele osób zmaga się z problemem nieświeżego oddechu, ale niewielu z nich szuka pomocy. To błąd, ponieważ ten, choć często utożsamiany z zaniedbaniami w higienie jamy ustnej, równie dobrze może być objawem poważnej choroby. Jakiej?
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Choroby serca pozostają główną przyczyną przedwczesnej śmierci na całym świecie. I pomimo tego, że na ich rozwój istotny wpływ mają czynniki genetyczne, równie silnie na ich powstrzymanie oddziałuje określony styl życia - aby zmniejszyć prawdopodobieństwo tych dolegliwości, niezbędna jest aktywność fizyczna.
Ponad 8 milionów miliona Polek i Polaków to ludzie po sześćdziesiątce i z każdym rokiem będzie ich przybywać. Według demografów w 2035 ich liczba zbliży się do 10 milionów. Tymczasem już dziś szacuje się, że ponad 70% osób powyżej 60 roku życia ma problem ze słuchem – co gorsza zdecydowana większość z nich niezdiagnozowany. Po cichu, nieco na marginesie rośnie ogromy problem społeczny. Niedosłuch seniorów powoli staje się plagą.
Dane zebrane w ramach ogólnoświatowego badania Global Burden of Disease wskazują, że przeciętny czas życia w wymiarze globalnym wzrośnie o kilka lat, ale jednocześnie w połowie badanych krajów okres ten ulegnie zmniejszeniu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami