Liczba wyników: 6914
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Powszechnie stosowany pestycyd może być do pewnego stopnia odpowiedzialny za globalną „epidemię" otyłości, mówią uczeni z McMaster University.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Nadciśnienie tętnicze dotyka 1,13 miliarda ludzi na całym świecie, a w 2019 roku było przyczyną 10,8 miliona zgonów. Jest ono jednym z głównych czynników ryzyka śmierci w wymiarze globalnym. Okazuje się jednak, że ciśnienie krwi można kontrolować dzięki odpowiedniej aktywności fizycznej.
Zdrowy styl życia, w tym: unikanie alkoholu, niepalenie papierosów, odpowiedni wskaźnik masy ciała i regularne ćwiczenia, oznaczał niższą zachorowalność na raka, nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym.
Jak wynika ze statystyk, ponad 5 milionów ludzi z USA, którzy przeżyli raka, doświadcza przewlekłego bólu, czyli niemal dwukrotnie częściej niż w populacji ogólnej.
Śmiech może być najlepszym sposobem na zachowanie poczucia nadziei. Okazuje się, że dbanie o dobry humor znacząco je zwiększa.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami