Liczba wyników: 4905
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Różne czynniki fizyczne i emocjonalne mogą wpływać na naszą zdolność do zapamiętywania informacji przez całe życie. Okazuje się, że pewną rolę wśród nich odgrywa optymizm - wspomaga pamięć.
Biolodzy z Uniwersytetu w Manchesterze wyjaśniają, dlaczego dobry sen naprawdę może przygotować nas na kłopoty nadchodzącego dnia i zapewnić młodszy wygląd.
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
Czasami nie opłaca się być dobrym człowiekiem, mówią uczeni z University of Guelph. Ludzie skłonni do współpracy i życzliwi mogą przyciągać nienawiść i społeczne napiętnowanie, zwłaszcza w konkurującym środowisku.
Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło okres 2021-2030 Dekadą Zdrowego Starzenia się (Decade of Healthy Ageing).
Choroba dziąseł jest istotnym czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Ludzie potrafią zapamiętywać szczegóły przeszłych wydarzeń z zaskakującą dokładnością 94 proc., także biorąc pod uwagę wiek. Nasze opowieści o przeszłych wydarzeniach, są dokładne, chociaż szczegóły z czasem blakną.