Liczba wyników: 4890
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
„Prosta siódemka" („Life's simple 7") to siedem czynników, które pomagają zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jakiś czas temu zostały one wskazane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Teraz dodano ósmy - dobry sen.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Zapalenie przyzębia to choroba dziąseł, która może prowadzić do wielu problemów stomatologicznych: od nieświeżego oddechu po krwawienie i utratę zębów. Teraz na Uniwersytecie w Hiroszimie odkryto, że może być też związane z jeszcze poważniejszymi problemami w innych częściach organizmu, a dokładniej w sercu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami