Liczba wyników: 3914
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Pieprz i imbir wykazują właściwości lecznicze w przypadku nowotworów. Imbir pomaga w zwalczaniu raka jajników, natomiast pieprz hamuje rozwój niektórych guzów nowotworowych.
Myśląc o zdrowej jamie ustnej najczęściej bierzemy pod uwagę zęby. Kierując się ich stanem i potrzebami wybieramy pastę oraz pojawiamy się regularnie u stomatologa. Tymczasem marząc o pięknym i śnieżnobiałym uśmiechu nie powinniśmy zapominać również o dziąsłach. Ich kondycja w dużej mierze decyduje o zdrowiu naszej jamy ustnej. Jak o nie dbać i co powinno nas zaniepokoić, jeżeli chodzi o ich stan?
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.
O zakażeniu wirusem HIV dowiadują się w naszym kraju 3-4 nowe osoby każdego dnia. HIV przenosi się drogą kontaktów seksualnych (zarówno homoseksualnych, jak i coraz częściej heteroseksualnych). Każdy, kto prowadzi aktywne życie seksualne lub ma kontakt z krwią zakażoną HIV, może zakazić się wirusem − bez względu na pochodzenie rasowe, religię czy orientację seksualną. Jak się okazuje, wciąż testujemy się za rzadko – szacuje się, że nawet 60 proc. osób żyjących z HIV w Polsce może nie wiedzieć o swoim zakażeniu.
Pozytonowa tomografia emisyjna (PET) i tomografia emisyjna pojedynczych fotonów (SPECT) to badania z zakresu medycyny nuklearnej, wykorzystywane do wykrycia i monitorowania leczenia różnych chorób, zwłaszcza onkologicznych. Obydwie metody pozwalają na wykrycie nawet niewielkich zmian chorobowych, we wczesnej fazie rozwoju, kiedy są największe szanse na wyleczenie chorego. Czym różnią się badania PET i SPECT i co decyduje o ich zastosowaniu w danym przypadku?
Zapalenie zatok jest chorobą, która silnie wpływa na nasze samopoczucie, gdyż często towarzyszą mu ból głowy, uczucie zatkanego nosa i podwyższona temperatura ciała. Wielu z nas próbuje leczyć te dolegliwości na własną rękę - z różnym skutkiem. Kiedy domowe sposoby nie przynoszą efektu należy zasięgnąć opinii lekarza.
Masz czerniaka? sprawdź, gdzie się leczyć – to hasło ogólnopolskiej akcji informacyjnej dla pacjentów z zaawansowanym czerniakiem skóry. Choć obecnie chorzy na ten nowotwór mają w Polsce dostęp do większości nowoczesnych terapii, tylko 21 ośrodków w kraju oferuje je wszystkie i może leczyć pacjentów kompleksowo.
Botoks sprawia, że rysy stają się łagodne, a twarz wygląda kilka lat młodziej. Kojarzony jest głównie jako sposób na zmarszczki, ale pomaga również w walce z bruksizmem i nadpotliwością. Co jeszcze warto wiedzieć o botoksie?
Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami