Liczba wyników: 5710
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, stres psychiczny wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych. Dotychczas jednak nie było jasne, w jaki sposób wpływa na rozwój chorób.
Bycie dobrym dla innych i pomaganie poprawia zdrowie i stan ducha. Siła tego związku zależy jednak od wielu czynników, w tym rodzaju poziomu życzliwości, definicji dobrostanu, wieku, płci i innych.
Przegląd kilku dużych badań z ponad 60 krajów pokazał, że regularne spożywanie tłustych ryb może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym u osób z grupy wysokiego ryzyka.
Produkty z glukozaminą mogą zmniejszyć ryzyko śmierci w danym okresie mniej więcej w takim stopniu, jak regularne ćwiczenia, mówią pracownicy West Virginia University.
Sport jest dobry dla całego organizmu, w tym dla mózgu. Oceniając wydajność pamięci po ćwiczeniach, neuronaukowcy z Uniwersytetu Genewskiego wykazali, że krótki intensywny trening poprawia pamięć, w tym nabywanie nowych zdolności motorycznych.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Pacjenci cierpiący na objawy zespołu suchego oka cechują się niższą jakością życia w porównaniu z ludźmi bez tej dolegliwości. Choroba wpływa na funkcje wzroku, zdolność do wykonywania codziennych czynności i produktywność w pracy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami