Liczba wyników: 18260
Coraz częściej planując i organizując urlop decydujemy się na skorzystanie z usług polskich biur podróży. Niestety, naruszenia praw klientów nie należą do rzadkości. Najczęstsze zastrzeżenia konsumentów dotyczą zakwaterowania, wyżywienia, transportu i programu zwiedzania. W związku z powyższym należy pamiętać, iż Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o usługach turystycznych wskazuje rodzaje roszczeń, które przysługują niezadowolonym klientom w stosunku do biur podróży.
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Rak głowy i szyi jest 7. najczęściej występującym nowotworem na świecie. Na świecie rocznie nowotwór głowy i szyi rozpoznaje się u 600 000 osób, a 350 000 pacjentów umiera. Nowotwory głowy i szyi w Polsce stanowią 6 procent wszystkich nowotworów. Mężczyźni chorują dwa do trzech razy częściej niż kobiety, ale liczba występowania nowotworów głowy i szyi u kobiet wciąż wzrasta.
Ser żółty to smaczny i coraz chętniej spożywany produkt spożywczy. Szeroka oferta sklepów i punktów handlowych sprawia, że często trudno jest odróżnić od siebie poszczególne gatunki oraz określić ich smak czy właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.
Profilaktyka powinna stanowić dla nas pierwszy i najważniejszy element troski o zdrowie. Regularne badania sprawią, że nawet w przypadku pojawienia się niepokojących sygnałów, będziemy mogli szybko i skutecznie podjąć leczenie. Współcześnie posiadamy wiele możliwości wykonania badań m.in. laboratoryjnych, bez konieczności wcześniejszych zapisów i oczekiwania w długich kolejkach. Jaką rolę powinny pełnić w naszym życiu? Co możemy z nich wyczytać i dlaczego są niezbędne dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia?
Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?
Cykle wydarzeń i spotkań organizowanych pod egidą Roku Kultury Węgierskiej w Polsce nie są jeszcze nawet na półmetku, a uczestnicy już mieli okazję wziąć udział w licznych wydarzeniach przybliżających madziarską literaturę i sztukę. Kolejne 12 miesięcy zapowiada się jeszcze ciekawiej oraz intensywniej. Czekają nas m.in. przeglądy filmów węgierskich, wystawy malarstwa czy fotografii, spotkania z dramaturgią, designem, muzyką i tańcem! Kraj znad Dunaju będzie też gościem specjalnym wielu ogólnopolskich festiwali.
Zbyt długie oglądanie telewizji jest tak samo ryzykowne dla zdrowia, jak palenie papierosów czy brak aktywności fizycznej. Telewizja znacząco zmieniła styl życia. Wraz z rozwojem nowych technologii poszerzono jej ofertę, dziś niemal każdy ma tzw. kablówkę z kilkudziesięcioma programami, a nawet rozwiązania umożliwiające nagrywanie ulubionych programów bez konieczności przebywania w tym czasie w domu. W rezultacie chętnie spędzamy czas przed telewizorem, a to może mieć negatywne skutki zdrowotne.
Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.
Problem trądziku większość z nas pożegnała zapewne po ukończeniu 20. roku życia. Niektórzy jednak zmagają się z nim znacznie dłużej – niekiedy aż do okresu przekwitania czy andropauzy. Choroba trądzikowa pozostaje w czołówce problemów dermatologicznych, z którymi coraz częściej zmagają się osoby dorosłe. W leczeniu tej przypadłości wiele się zmieniło w ciągu ostatniego dziesięciolecia. Jednym z najnowocześniejszych sposobów na walkę z trądzikiem jest fototerapia.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu