Liczba wyników: 1466
Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
Dziś w Światowym Dniu Rzucania Palenia rozpoczyna się ogólnopolska akcja „Rzuć palenie razem z nami”, która ma zachęcić palaczy do zerwania z nałogiem. Tegoroczna inicjatywa odbywa się pod hasłem „Każdy papieros niszczy Twoje zdrowie”. Organizatorem akcji jest Centrum Onkologii w Warszawie we współpracy z Fundacją Promocji Zdrowia.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.
Chorzy na nieuleczalną do tej pory chorobę AMD (Age-related Macular Degeneration - zwyrodnienie plamki żółtej), niebawem będą mogli zażywać specyfik o nazwie Lucentis, który- według przeprowadzonych badań może ocalić wzrok około 90 procentom osób cierpiących na to schorzenie. Dotychczasowe metody leczenia polegające, między innymi na korygowaniu laserem, czy też terapii fotodynamicznej, jedynie blokowały rozwój choroby.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Chcąc zdrowo się odżywiać, wielu ludzi eliminuje z diety tłuszcze. Jednak nie wszystkie mają negatywny wpływ na zdrowie - bez niektórych nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Wyeliminowanie na przykład niskonasyconych kwasów tłuszczowych może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Coraz poważniejszym problemem stają się w Polsce takie choroby jak miażdżyca, otyłość i nadciśnienie. Wszystkie te dolegliwości są ze sobą powiązane, a receptą na ich uniknięcie jest prawidłowe odżywianie się. Jednak mimo stosunkowo wysokiej świadomości zagrożenia, niewielu z nas robi cokolwiek, aby zabezpieczyć się przed tymi chorobami.
Problemy z systemem trawiennym, bóle brzucha, nadwaga to często wynik niewłaściwej diety. Pojawiają się zwykle wtedy, gdy nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i błonnika.
Plamka żółta to niewielkich rozmiarów punkt umiejscowiony na siatkówce oka, będący największym skupiskiem czopków - światłoczułych receptorów siatkówki. Terminem Age-related Macular Degeneration (w skrócie AMD) określa się związane z wiekiem zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej, będące jedną z najczęstszych przyczyn całkowitej utraty wzroku. Choroba ta jest najczęstszą przyczyną całkowitej utraty wzroku u osób po 65 roku życia.
Choroby serca są największą przyczyną zgonów w Polsce. Chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Najczęściej problemy z sercem mają ludzie starsi, ale zdarza się, że zawału doświadczają osoby bardzo młode.