Liczba wyników: 4835
Seniorzy, którzy cechują się zmiennymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów, mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które odznaczają się stabilnym poziomem cholesterolu.
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Medytacja uważności jest coraz popularniejszą strategią w walce z lękiem. Teraz odkryto fizjologiczny dowód na to, że jest skuteczna w jego osłabianiu.
Post przerywany może być skuteczny w zapobieganiu cukrzycy i otyłości, mówią eksperci z University of Georgia.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Co ludzie zrobiliby z dodatkowym czasem, gdyby podano im pigułkę przedłużającą życie? Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Queensland, spędziliby go głównie z rodziną.
Trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) może nie tylko zapewniać dobrą kondycję i siłę - może również zapobiegać zaburzeniom poznawczym związanym z wiekiem, w tym demencji.
Kobiety, które doświadczają przedwczesnej menopauzy, są znacznie bardziej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych, wynika z australijskich badań.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami