Liczba wyników: 5593
Czy mam już „z górki?" Takie pytanie nierzadko pojawia się wśród pracowników powyżej 50-tego roku życia. Powszechnym uprzedzeniem jest to, że wydajność i tolerancja na stres osób starszych słabnie. Tymczasem osoby z grupy 50+ mogą skutecznie poprawić swoją sprawność umysłową, pewność siebie, odporność psychiczną i samopoczucie.
W tym roku nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymały trzy osoby: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal oraz K. Barry Sharpless. Uczeni zostali nagrodzeni „za rozwój tzw. chemii ‘klik' i chemii bioortogonalnej".
To raczej inteligencja ludzi, a nie ich osobowość, prowadzi do sukcesu.
W tym roku Medycznego Nobla otrzymał szwedzki uczony Svante Pääbo za odkrycia dotyczące genomów wymarłych hominidów i ewolucji człowieka.
Wysocy ludzie częściej podejmują ryzyko niż niscy, kobiety są bardziej ostrożne niż mężczyźni, a skłonność do ryzykowania wyraźnie spada z wiekiem: do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetu w Bonn. Co szczególnie uderzające, ludzie którzy lubią podejmować ryzyko, są bardziej zadowoleni ze swojego życia.
Osoby z obsesją ciągłego sprawdzania wiadomości są bardziej narażone na stres, niepokój, a także kiepski stan zdrowia fizycznego.
Posiadanie trojga lub więcej dzieci może mieć negatywny wpływ na procesy poznawcze w późnym okresie życia. Jak się okazuje, efekt ten jest najsilniejszy w Europie Północnej, gdzie wyższa dzietność zmniejsza zasoby finansowe, nie poprawia natomiast zasobów społecznych.
Ludzie pomagają sobie nawzajem, co stanowi jeden z fundamentów cywilizowanego społeczeństwa. To naturalne zachowanie może być jednak łatwo zaburzone - wtedy, gdy brakuje nam snu, mówią eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Stare powiedzenie mówi, że kto jest na diecie, powinien jeść „śniadanie jak król, obiad jak książę i kolację jak nędzarz". Wynika ono z przekonania, że przyjmowanie większości kalorii rano pomaga zmniejszyć wagę poprzez bardziej efektywne spalanie kalorii. Okazuje się, jednak, że to, czy dana osoba zjada swój największy posiłek wcześnie czy późno, nie wpływa na sposób metabolizowania kalorii. Jednakże osoby, które spożywały najbardziej obfite danie rano, deklarowały, że później czują się mniej głodne, a to może sprzyjać skuteczniejszej utracie na wadze.
Robienie mikro-przerw, czyli przerywanie wykonywania zadania na 10 minut lub krócej, wiąże się na ogół z mniejszym zmęczeniem i zwiększeniem wigoru.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami