Liczba wyników: 3049
Rak głowy i szyi jest 7. najczęściej występującym nowotworem na świecie. Na świecie rocznie nowotwór głowy i szyi rozpoznaje się u 600 000 osób, a 350 000 pacjentów umiera. Nowotwory głowy i szyi w Polsce stanowią 6 procent wszystkich nowotworów. Mężczyźni chorują dwa do trzech razy częściej niż kobiety, ale liczba występowania nowotworów głowy i szyi u kobiet wciąż wzrasta.
Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Jak w dobie postępującego rozwoju cywilizacji możemy radzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego, w tym z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (ZJN)?
Co jakiś czas w mediach ukazuje się sensacyjna informacja o nowej diecie-cud. Każda dieta, zarówno DASH, paleo czy ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Która z nich w „cudowny” sposób pozwoli pozbyć się niepotrzebnych kilogramów, a która tylko przysporzy więcej problemów niż korzyści? Czy istnieje uniwersalna dieta „dla każdego”? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze tej najlepszej dla nas?
Niespokojny sen, ból brzucha, potliwość dłoni czy ogólne rozdrażnienie, to dolegliwości, które mogą występować przed wizytą u dentysty. Jednak to przede wszystkim sygnał, że prawdopodobnie cierpisz na dentofobię.
Wielu ludzi przyjmuje niewielkie dawki kwasu acetylosalicylowego dla ochrony serca. Okazuje się, że lek może być również pomocny w przypadku pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.
Zanieczyszczone powietrze wywołuje różne choroby i skraca nam życie. Obliczono, że na całym świecie z tego powodu przedwcześnie umiera około 9 milionów ludzi, w samej Europie zaś ok. 800 tysięcy.
Badacze Uniwersytetu w Mediolanie szacują, że w Unii Europejskiej w 2019 roku z powodu nowotworu umrze 1,4 mln. ludzi. To wzrost o niemal 5 proc. w porównaniu do roku 2014.
Codzienna przekąska w postaci ciemnej czekolady i lampka wina mogą dostarczyć znaczących ilości resweratrolu, składnika, który ma silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Czy szczelinę pomiędzy jedynkami likwidować czy nie? Czy to problem tylko kosmetyczny, czy może też nieść pewne konsekwencje zdrowotne? O diastemie mówi lekarz stomatolog.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami