Liczba wyników: 4931
Diety niskowęglowodanowe są obecnie modne, jednak ograniczenie węglowodanów może oznaczać problemy z sercem. Według medyków z American College of Cardiology, osoby, które dostarczają niewielką część dziennej dawki kalorii z węglowodanów, takich jak zboża, owoce i warzywa bogate w skrobię, są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, w przeciwieństwie do stosowania statyn, w przypadku choroby wieńcowej bez obturacji nie zmniejsza zagrożenia incydentami sercowo-naczyniowych.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Medycy uważają, że trzeba jeszcze bardziej rozpowszechnić i wzmocnić zalecenia dotyczące aktywności fizycznej. Więcej ćwiczeń w tygodniu zmniejszy ryzyko pięciu powszechnych chorób.
Kobiety są średnio dwa razy bardziej narażone na diagnozę choroby Alzheimera niż mężczyźni. Częściowo ma to związek z wiekiem: kobiety w wielu krajach żyją dłużej niż mężczyźni, a sędziwy wiek jest czynnikiem ryzyka otępienia. Rzecz dotyczy jednak i czegoś więcej: reakcje na stres mogą być jedną z przyczyn takiego status quo.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Nadciśnienie w wieku trzydziestu kilku lat wiąże się z osłabieniem zdrowia mózgu w wieku około 75 lat, szczególnie u mężczyzn.
Hibernujące niedźwiedzie, sparaliżowani ludzie i świnie trzymane w małych zagrodach nie doświadczają problemów z zakrzepami krwi, mimo że pozostają w nieruchomej pozycji przez bardzo długi czas.
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.