Liczba wyników: 3914
Schizofrenia występuje u około 1 % populacji, czyli na 100 osób jedna choruje na schizofrenię. Trzeba rozróżniać zaburzenia psychiczne od chorób psychicznych. Schizofrenia jest chorobą psychiczną, to znaczy że w jej przebiegu pojawiają się takie elementy życia psychicznego, które nie występują u normalnego człowieka. Takimi elementami schizofrenii paranoidalnej są najczęściej omamy i urojenia, ale także objawy rozpadu struktury osobowości.
Rak szyjki macicy (RSM) to choroba, z którą zmaga się prawie półtora miliona kobiet na całym świecie, a w Polsce każdego roku diagnozuje się ją u ponad 3000 pacjentek. Niestety, nowotwór często wykrywany jest w zaawansowanym stadium klinicznym, kiedy leczenie staje się bardzo trudne. Dlatego nadchodzący w dniach 21-27 stycznia tydzień walki z RSM to dobry moment na budowanie świadomości wśród kobiet i zwrócenie uwagi na kluczową rolę profilaktyki. Szczególnie, że – jak podkreślają lekarze – wcześnie wykryty rak szyjki macicy (w fazie przedinwazyjnej) cechuje się bardzo dobrym rokowaniem i daje duże szanse na całkowite wyleczenie.
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
Regularnie wykonywana cytologia może uratować życie. Wykrycie komórek nieprawidłowych umożliwia rozpoznanie raka w jego wczesnym stadium, kiedy leczenie jest najbardziej skuteczne.
Hormon, który jest uwalniany w czasie wysiłku fizycznego, może uchronić przed demencją.
Ból jest tym, co najczęściej odstrasza pacjentów od regularnych wizyt u dentysty. Efekt? Coraz gorsze statystyki próchnicy u Polaków. Na szczęście nowoczesna stomatologia oferuje dziś różnorodne rodzaje znieczulenia, które redukują ból oraz pomagają komfortowo przejść przez leczenie.
Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!
Niemal w każdym obszarze neurologii obserwujemy widoczny postęp medycyny. Jednak nadal wielu chorych i lekarzy czeka na nowe terapie, które ułatwią pacjentom życie z chorobą. O tym, dlaczego choroby neurologiczne stają się coraz większym wyzwaniem, w jakich obszarach neurologii dokonał się w ostatnich latach postęp i na co czekają pacjenci, opowiada prof. Jarosław Sławek, Prezes Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.
Kiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, to nic tak nie poprawia zimowego nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa i wprawiają w dobry nastrój.
Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami