Liczba wyników: 2378
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
Pierwszej części "Kosogłosa" - trzeciej odsłony serii "Igrzyska śmierci" - lepiej nie rozpatrywać w kategorii indywidualnego dzieła. Werdykt byłby okrutny - film jest przydługi, wątki rozwleczone, a tempo akcji drastycznie spada. Jeśli zaś potraktujemy go wyłącznie jako preludium do ostatecznej rozgrywki, wyda się dość intrygujący.
W naszym kraju na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) cierpi co dziesiąty Polak po 40. roku życia. Aż 80 procent przypadków schorzenia to wynik palenia tytoniu. Nadal mamy niewielką wiedzę na temat POChP – ośmiu na dziesięciu chorych nie ma świadomości swojego stanu. Prof. Andrzej M. Fal, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie opowiada, jak rozpoznać i bronić się przed tą groźną chorobą.
Komórkach macierzyste mogą być wykorzystane do leczenia choroby Parkinsona, wynika z badań na szczurach.
Jedzenie zgodnie z rekomendacjami specjalistów pomaga w kontrolowaniu wielu chorób i może zmniejszyć konieczność zażywania leków.
Pewien Brytyjczyk zmagał się z arachnofobią. Aby go wyleczyć, poddano go operacji wycięcia lewego ciała migdałowatego. W efekcie pacjent stał się osobą zupełnie obojętnie podchodzącą do pajęczaków.
Niektórych po niespodziewanej śmierci opłakiwał cały świat. Inni odeszli po długim, bardzo owocnym i bogatym życiu. Od ostatnich Zaduszek pożegnaliśmy wielu ludzi kultury, sztuki, polityki i sportu.
Hemofilia jest chorobą krwi, polegającą na zaburzeniach w produkcji białka, które odpowiedzialne jest za jej krzepliwość. Jak wygląda historia odkrycia tego schorzenia? O hemofilii rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Krystyną Zawilską, Przewodniczącą Grupy ds. Hemostazy Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Łuszczyca to przewlekła, niezakaźna choroba autoimmunologiczna, będąca wynikiem nadaktywnego układu odpornościowego, która przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Objawia się w formie zgrubiałych, łuszczących się wykwitów na skórze. Szacuje się, że choroba ta dotyka 125 milionów ludzi na świecie. Choć łuszczyca może ujawnić się w każdym wieku, zwykle zapadają na nią osoby między 15 a 30 rokiem życia. Dotyka ona niemal w takim samym stopniu kobiety jak i mężczyzn.